Internet

Intel obećava: Baterije laptopa trajaće devet sati

Intel obećava: Baterije laptopa trajaće devet sati
Foto: Ilustracija | Intel obećava: Baterije laptopa trajaće devet sati

Intel je tokom sajma Consumer Electronics Show u januaru ove godine predstavio projekt Atena. Tada još nije bilo posve jasno o čemu se radi jer su u Intelu bili prilično magloviti u prezentaciji.

Čini se kako ćemo barem djelimično saznati o čemu se radi. Naime, isplivao je jedan konkretan cilj tog projekta: devet sati autonomije u stvarnim okolnostima za prenosne računare.

Naravno, to ne znači puno dok ne saznamo šta u Intelu podrazumijevaju pod trajanjem baterije u stvarnim okolnostima. Kako piše Engadget, to bi trebalo obuhvatiti surfovanje webom putem bežičnih mreža, hrpu otvorenih aplikacija u pozadini i viši nivo svjetlosti ekrana nego u dosadašnjim testovima.

Takav bi rezultat trebao biti postignut kombinacijom optimizacije softverskih sistema i uvođenjem štedljivijih hardverskih komponenti. Spominju se responzivni SSD diskovi, 10-nanometarski čipovi iz Intelove serije Lake i Wi-Fi 6, između ostalog. Cilj je da korisnici ne moraju nositi punjač sa sobom, osim kad će na duže vrijeme boraviti duže od utičnica.

Izdržljivije baterije biće najprije dostupne u skupljim uređajima, da bi tokom 2020. i 2021. godine postale i šire dostupnima, piše Verge.

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije