Internet

Internet "kolačići"

Internet "kolačići"
Foto: N.N. | Internet "kolačići"

Rekordne kazne u Francuskoj za svjetske renomirane kompanije u segmentu "kolačića" na Internetu.

Naime, CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés) francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka, kaznila je Google u vlasništvu američkog Alphabeta, sa rekordnih 150 miliona evra. Razlog: jer je korisnicima Interneta, "otežavana" mogućnost da odbiju takozvane "kolačiće" za onlajn praćenje njihove aktivnosti na mreži.

Ujedno, zbog istih razloga izriče se kazna i Facebook-u, čija je krovna kompanija Meta i to u iznosu od 60 miliona evra. Kako navodi francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka, web sajtovi facebook.com, google.fr i youtube.com ne dozvoljavaju "lako" odbijanje kolačića, kao što omogućavaju njihovo prihvatanje.

U saopštenju se navodi da su američke kompanije omogućili francuskim korisnicima "jedno dugme" da odmah prihvate kolačiće, ali nije postojao jednako jednostavan način da "odbiju" kolačiće jer je "potrebno nekoliko klikova da odbiju sve kolačiće". Suštinski obje kompanije omogućile su "virtuelno polje/dugme" za momentalno prihvatanja kolačića, ali ne i jednako brzu mogućnost da se ta ponuda odbije.

Šta su Internet kolačići (cookies)?

HTTP kolačići su male datoteke web stranica, koje se pohranjuju na Internet pretraživačima korisnika.

Ove male odnosno sićušne datoteke, omogućavaju web stranicama da zapamte sve što su posjetioci radili.

Kada posjetimo web stranicu ili neki određeni web-shop, uz naše prihvatanje "kolačić" se šalje na naš Internet pretraživači na taj način pamti šta sve radimo, gdje "klikamo" ili što smo npr. kupili preko nekog web shopa prilikom online načina kupovine.

Prvi Internet kolačići pojavljuju se 1994. godine, koje je razvio radnik Netscapea (Lou Montulli), a sve sa namjenom primjene u online kupovini. Na taj način u Netscapeu iskoristili su kolačiće, kako bi utvrdili jesu li posjetioci prije posjećivali njihovu web stranicu. Nakon toga, kolačići se postavljaju u pretraživače.

Postoji nekoliko vrsta kolačića:

"Privremeni" - nestaje sa našeg računara u trenutku zatvaranja pretraživača u kojem smo pregledali web stranicu.

"Stalni" - ostaju na našem računaru nakon zatvaranja pretraživača. Na primjer, unos korisničkog imena i lozinke, zapamtiće podatke svaki naredni put kad budemo na ovoj stranici. Ova vrsta se koristi često kod marketing on line promocije.

"Only cookie" - sa ovom vrstom nema pristupa aplikacijskim i programskim protokolima korisnika.

"Prva strana" - dolaze sa web stranice koju pregledamo i mogu biti privremeni i stalni.

"Treća strana" - dolaze sa drugih web mjesta, koje se nalaze na stranici koju pretražujemo. Npr. "pop-up" oglasi. Ujedno, imaju mogućnost praćenja Internet stranica u svrhu oglašavanja.

"Superkolačić" - iako naziv drugačije zvuči, ova vrsta je potencijalno opasna za sigurnost korisnika. Često su blokirani od strane web pretraživača.

"Zombikolačić" - automatski se oporavi, nakon što je izbrisan. To je omogućeno zbog spremanja kolačića na nekoliko mjesta na računaru. Ukoliko se jedan kolačić izbriše, drugi se kopira na njegovo mjesto.

Unutar evropske unije regulativa je jasna u vezi obavijesti o kolačićima prema određenoj "Direktivi o privatnosti i elektronskim komunikacijama".

Što se tiče francuskog, aktuelnog slučaja, dodatno, prema Google-u i Facebook-u prijete i kazne od 100.000 evra dnevno, ukoliko u periodu od tri mjeseca na isprave pomenute, nezakonite načine prakse u sklopu svoje platforme dostupne posjetiocima web pristupa u Francuskoj.


Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije