Internet

Internet priključak u FBiH posjeduje 74,9 odsto domaćinstava

Internet priključak u FBiH posjeduje 74,9 odsto domaćinstava
Foto: N.N. | Internet priključak u FBiH posjeduje 74,9 odsto domaćinstava

SARAJEVO - U Federaciji BiH (FBiH) 74,9 odsto domaćinstava posjeduje internet priključak, a računar ima 67,5 odsto, rezultati su istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u domaćinstvima i pojedinačno, koje je sprovedeno u drugom kvartalu.

U gradskom tipu naselja internet je zastupljen u 76,9 odsto domaćinstava, dok je zastupljenost interneta u ostalom tipu naselja 73,1 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Kada je riječ o pristupu uređaju u domaćinstvima, prema tipu naselja, u gradskom tipu računar je zastupljen u 69 odsto domaćinstava, a u ostalom tipu 66,2 odsto.

U FBiH 77,1 odsto pojedinaca u domaćinstvu koristilo je internet u referenetnom kvartalu, 0,5 odsto pojedinaca koristilo je internet prije više od tri mjeseca, dva odsto koristilo je prije više od godinu, dok 20 odsto pojedinaca nikada nije koristilo internet.

U referentnom kvartalu 67,1 odsto pojedinaca u domaćinstvu je koristilo računar, 2,6 odsto pojedinaca koristilo je prije više od tri mjeseca, 6,3 odsto koristilo je prije više od godinu, dok 24 odsto pojedinaca nikada nije koristilo računar.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 4.248 domaćinstava koja imaju bar jednu osobu starosti od 16 do 74 godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije