Internet

Pratite nas na Google news

Irska služba pokrenula istragu protiv Facebooka

Irska služba pokrenula istragu protiv Facebooka
Foto: Tanjug/AP | Irska služba pokrenula istragu protiv Facebooka
Tanjug

Irska Služba za zaštitu podataka korisnika (DPC) pokrenula je danas dvije istrage protiv kompanije Facebook, nakon što izrazila zabrinutost zbog upravljanja ove društvene mreže dječjim ličnim podacima na Instagramu.

Instagram je društvena mreža koja je u vlasništvu Facebooka, a kao prenosi Rojters, sporni su email podaci i brojevi telefona korisnika ispod 18 godina, koji su dostupni javnosti.

DPC, glavni pravni zaštitnik za internet podatke u Evropskoj uniji, primio je žalbe pojedinaca i izrazio "potencijalnu zabrinutost" povodom rukovanja podacima maloljethih osoba na Instagramu, rekao je za Rojters zamjenik ove službe Grem Dojl.

Irski zaštitnik je pokrenuo istragu nakon žalbe Dejvida Stajera, američkog naučnika, dodao je britanski Telegraf, a preneo Rojters.

Istragom će se utvrditi da li Facebook ima legalno pravo da upravlja podacima i da li daje adekvatnu zaštitu svojim korisnicima na Instagramu.

"Ova istraga se takođe odnosi i na to da li Facebook poštuje svoja pravila o kontroli podataka kada su u pitanju maloletna lica", rekao je Dojl.

Irska je centar brojnih američkih tehnoloških kompanija, pa je DPC postao glavni zaštitnik Evropske unije na polju društvenih mreža.

Nova pravila dozvoljavaju zaštitniku korisnika mogučnost da nametne kaznu u visini od četiri odsto od ukupnog svjetskog prihoda ili kaznu od 20 miliona evra.

I Rojters je poslao pitanja kompaniji Facebook, ali nije dobio odgovore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije