Internet

Pratite nas na Google news

Italija kaznila Fejsbuk sa sedam miliona evra

Italija kaznila Fejsbuk sa sedam miliona evra
Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay | Italija kaznila Fejsbuk sa sedam miliona evra
Tanjug

RIM - Italijansko antimonopolsko tijelo izreklo je Fejsbuku kaznu od sedam miliona evra zbog nepoštovanja zahtjeva za korigovanjem nepropisne komercijalne prakse vezane za upotrebu korisničkih podataka.

"Sadašnja istraga je potvrdila da (kompanija) nije objavila izmijenjeno obavještenje o upotrebi podataka korisnika i nije prekinula ustanovljenu nelojalnu praksu", naveo je italijanski regulator u saopštenju, prenosi Rojters.

U novembru 2018. godine, italijanska komisija za zaštitu tržišne konkurencije presudila je da Fejsbuk nije valjano obavijestio korisnike o prikupljanju i korišćenju njihovih podataka.

Tada je kaznila američku kompaniju sa pet miliona evra i zatražila od nje da objavi dopunjeno obavještenje za korisnike na početnoj stranici svog veb sajta za Italiju, kao i u Fejsbuk aplikaciji i na personalnoj stranici svakog registrovanog italijanskog korisnika.

"S obzirom na ekonomsku vrijednost podataka, korisnicima treba omogućiti da odluče da li će Fejsbuku dozvoliti njihovo korišćenje", ističe italijanski regulator.

Portparol Fejsbuka je izjavio da je kompanija obaviještena o saopštenju regulatora, ali da će „sačekati odluku Državnog savjeta povodom naše žalbe na inicijalne zaključke komisije“.

On je dodao da je Fejsbuk već izvršio izmjene kojima se jasno objašnjava kako se koriste njihovi podaci u njegovim servisima i oglašavanju prilagođenom ciljnim grupama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije