Internet

Iz Chrome veb prodavnice preuzeto 75 miliona sumnjivih ekstenzija

Iz Chrome veb prodavnice preuzeto 75 miliona sumnjivih ekstenzija
Foto: Pixabay | Iz Chrome veb prodavnice preuzeto 75 miliona sumnjivih ekstenzija

Google je iz Chrome veb prodavnice uklonio 32 dodatka koja mogu da izmijene rezultate pretrage i prikazuju korisnicima neželjene poruke ili oglase.

Prije nego što su uklonjeni, ovi dodaci imali su ukupno 75 miliona preuzimanja.

Ekstenzije su radile ono što zbog čega su ih korisnici preuzimali zbog čega oni nisu mogli da primijete njihovo zlonamjerno ponašanje.

Jedan od dodataka koji je analizirao istraživač Vladimir Palant, PDF Toolbox, koji je preuzet 2 miliona puta, sadržao je prikriveni kod koji je omogućio domenu "serasearchtop[.]com" da ubacuje JavaScript kod u svaki veb sajt koji bi korisnik posjetio.

To je omogućavalo dodatku da ubacuje oglase na veb stranice i krade osjetljive informacije. Međutim, Palant nije primijetio nikakvu zlonamjernu aktivnost, tako da je svrha koda ostala nejasna. On je takođe primijetio da je kod podešen da se aktivira 24 sata nakon instaliranja ekstenzije, što je ponašanje koje je obično povezano sa lošim namjerama.

PDF Toolbox je otkriven sredinom maja, a prije nekoliko dana isti sumnjivi kod Palant je otkrio u još 18 ekstenzija za Chrome koje ukupno imaju 55 miliona preuzimanja. Među spornim ekstenzijama su Autoskip for Youtube (9 miliona aktivnih korisnika), Soundboost (6,9 miliona aktivnih korisnika), Crystal Ad block (6,8 miliona aktivnih korisnika), Brisk VPN (5,6 miliona aktivnih korisnika), Clipboard Helper (3,5 miliona aktivnih korisnika) i Maxi Refresher (3,5 miliona aktivnih korisnika).

Iako sam Palant nije primijetio nikakvu jasnu zlonamjernu aktivnost, primijetio je da postoje brojni korisnički izvještaji i recenzije u veb prodavnici koji ukazuju na to da su ekstenzije vršile preusmjeravanja i otimale rezultate pretrage.

Uprkos njegovim pokušajima da prijavi sumnjive dodatke Googleu, oni su i dalje bili dostupni korisnicima u Chrome veb prodavnici.

Međutim, osim Palanta i kompanija Avast je prijavila ekstenzije Googleu pošto su njeni istraživači potvrdili njihovu zlonamjernu prirodu ali su oni proširili spisak zlonamjernih ekstenzija na 32.

Iako se ekstenzije korisnicima čine bezopasnim, Avast kaže da su one reklamni softver (adware) koji otima rezultate pretrage da bi prikazivao sponzorisane linkove i plaćene rezultate, a ponekad čak i zlonamjerne linkove.

Google je nakon prijave koja je došla iz Avasta uklonio sporne ekstenzije iz Chrome veb prodavnice.

Iz Avasta kažu da su na uređajima njihovih korisnika selektivno neutralisali samo zlonamjerne elemente u ekstenzijama, omogućavajući legitimnim funkcijama da nastave da rade bez ometanja.

Korisnici treba da imaju na umu da uklanjanje ekstenzija iz Chrome veb prodavnice ne deaktivira ekstenzije automatski, niti ih deinstalira iz veb pregledača, tako da ih moraju sami ukloniti, prenosi b92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije