Internet

Iz Play Storea uklonjene zlonamjerne aplikacije koje je instaliralo dva miliona korisnika

Iz Play Storea uklonjene zlonamjerne aplikacije koje je instaliralo dva miliona korisnika
Foto: Pixabay | Iz Play Storea uklonjene zlonamjerne aplikacije koje je instaliralo dva miliona korisnika
N.N.

Aplikacije koje je otkrio Dr Web predstavljene su kao korisni uslužni programi i aplikacije za optimizaciju sistema, ali u stvarnosti one loše utiču na performanse uređaja.

Jedna aplikacija koju je istakao Dr Web i koja je prije nego što je je Google uklonio iz Play prodavnice imala milion preuzimanja je TubeBox.

TubeBox obećava novčane nagrade za gledanje videa i reklama u aplikaciji, ali nikada ne ispunjava ovo obećanje, već umjesto toga prikazuje greške kada korisnici pokušaju da iskoriste prikupljene nagrade. Istraživači Dr Weba kažu da je sve u funkciji toga da se korisnici što duže zadrže u aplikaciji gledajući reklame od kojih zarađuju programeri.

Osim ove adware aplikacije, u oktobru su se u Google Play prodavnici pojavile i aplikacije Bluetooth device auto connect koja je imala milion preuzimanja, Bluetooth & Wi-Fi & USB driver sa 100.000 preuzimanja, Volume, Music Equalizer koja je imala 50.000 preuzimanja i Fast Cleaner & Cooling Master sa 500 preuzimanja.

Ove aplikacije učitavaju veb sajtove prema instrukcijama koje dobijaju sa servera, generišući lažne prikaze oglasa na zaraženim uređajima.

Dr Web je na Google Play otkrio i niz aplikacija za koje se tvrdi da su povezane sa ruskim bankama i investicionim grupama, a svaka ima u proseku oko 10.000 preuzimanja.

Ove aplikacije su promovisane preko reklama u drugim aplikacije, gdje su obećavale profit od ulaganja. Međutim, aplikacije vode na sajtove gdje se od žrtava, na prevaru, uzimaju njihovi lični podaci (fišing).

Da biste se zaštitili od lažnih aplikacija na Google Play, uvek proveravajte negativne recenzije, obratite pažnju na politiku privatnosti i obavezno posjetite veb sajt programera da biste provjerili autentičnost aplikacije.

Broj instaliranih aplikacija na uređaju držite na minimumu i povremeno provjeravajte da li je Googleova funkcija Play Protect aktivna.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije