Internet

Izmožden cenzurom, iranski Facebook prestaje s radom

Izmožden cenzurom, iranski Facebook prestaje s radom
Foto: Ilustracija | Izmožden cenzurom, iranski "Facebook" prestaje s radom

Najstarija društvena medijska mreža u Iranu, Cloob.com, saopštila je danas da prestaje sa radom nakon višegodišnje borbe protiv cenzora, koji su, kako navodi, dozvolili stranim sajtovima poput Instagrama da preovladaju.

Platforma Cloob je osnovana prije 12 godina kao iranski odgovor na Facebook i Google-ovu sada ugašenu društvenu mrežu Orkut, a na vrhuncu je imao oko dva miliona korisnika u toj zemlji.

Problemi sa nadzorom nad poplavom fotografija žena koje ne smiju da pokažu kosu i uklanjanje politički osjetljivih komentara, često su dovodili Cloob u sukobe sa vlastima.

"Cloob je bio blokiran tri puta, a posljednji put je za njegovo deblokiranje bilo potrebno 28 dana", napisao je direktor kompanije Mohamed Džavad Šakuri Mogadam na blogu.

"Kao što poljoprivrednici znaju kako je teško oživjeti zemlju poslije 28-dnevne suše, znaju i vebmasteri. Cloob je bio jedan od tri vodeća servisa u Iranu, ali je njegovo rascvjetalo drvo uvelo", napisao je on, dodajući da njegov tim više nema "energiju i entuzijazam" da nastavi da se bori.

Iran je zabranio Facebook zbog nedostatka nadzora, prije svega zbog žena koje razmjenjuju fotografije na kojima nemaju marame, što je nezakonito prema islamskim propisima koji važe u toj zemlji. Međutim, sajtovi poput Instagrama nisu zabranjeni i doživljavaju pravi bum u Iranu, a servis za razmjenu poruka Telegram ima oko 25 miliona korisnika u zemlji.

Zvaničnici kažu da ne mogu da zabrane popularne onlajn servise dok god ne postoji domaća alternativa. Predsjednik Hasan Ruhani je u maju reizabran na tu funkciju obećavajući da će ublažiti društvene restrikcije. On je imenovao najmlađeg ministra Islamske republike, 36-godišnjeg Muhameda-Džavada Azari Džahromija, da vodi portfolio komunikacija. Džahromi je u avgustu rekao da su u toku pregovori za ukidanje zabrane Twitter-a, ali do sada još nije objavljen napredak u tom pogledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije