Internet

Pratite nas na Google news

Jedan od osnivača poziva na gašenje Facebooka

Jedan od osnivača poziva na gašenje Facebooka
Foto: Ilustracija | Jedan od osnivača poziva na gašenje Facebooka
N.N.

Mark Hjus pomogao je Marku Zakerbergu da transformiše Facebook u veliku društvenu mrežu i prepoznat brend, a sada poziva na njegovo gašenje.

U dugoj kolumni koju je napisao za "New York Times" Hjus je rekao da Zakerberg ima "nevjerovatnu moć" i uticaj u vladama.

Vrijeme je, kaže, da se Facebook ukine.

"Mark je dobra, uljudna osoba. Ali sam ljut na njega, jer ga je fokus na rast kompanije doveo do toga da je žrtvovao bezbjednost svojih korisnika za klikove", napisao je Hjus.

"Razočaran sam, u sebe i u prvu ekipu programera Facebooka, što nismo predvidjeli kako će News Feed algoritmi promijeniti naše kulture, uticati na izbore i ojačati nacionalističke lidere", kazao je Hjus, dodajući da se "Zakerberg okružio pogrešnim ljudima koji mu se nikada ne suprotstavljaju".

Hjus je samo jedan u nizu od bivših izvršnih ljudi iz Facebooka koji su pozvali na striktnije regulacije Facebooka i drugih online platformi.

Zakerberg je rekao da je otvoren za neke regulacije. U svojoj kolumni za "Washington Post", direktor Facebooka podvukao je stvari koje bi pristao da promijeni na Facebooku.

Hjus je kazao da Zakerberg sada ima vlasništvo i kontrolu nad 80 odsto svjetskog tržišta online medija.

On je takođe predložio da američka vlada treba da formira agenciju koja će nadzirati rad tehnoloških kompanija.

(Radiosarajevo.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije