Internet

Kako da znate da li vam neko kopa po podacima

Kako da znate da li vam neko kopa po podacima
Foto: Pixnio | Kako da znate da li vam neko kopa po podacima

​Ukoliko se plašite da će vam hakeri ukrasti važne podatke, postoji alat koji možete da iskoristite kako biste dobili obavještenje ukoliko neko krene da "čeprka" po fajlovima ili internet-stranicama koje su vam važne.

Canary Tokens je proizvod za sajber bezbjednost, a iza njega stoji kompanija Thinkst Canary. Koristi se za praćenje hakera kada dobiju pristup vašim podacima, tako što u svoju datoteku ugradi poseban URL za praćenje koji vas mejlom upozorava kada se otvori.

Ideja je da se na vaš uređaj postavi "fajl za praćenje" prerušen u običnu datoteku, pa kada je haker otvori, zapravo je to link koji vas upozorava da se dogodio proboj zaštite.

Canary tokene možete koristiti za zaštitu svih vrsta datoteka i usluga, od dokumenata u Wordu i Excelu, preko određenih URL-ova, do mrežnih usluga kao što su Azure i Microsoft SQL i slični.

Prvo otvorite stranicu Canary Tokena. Tu će vas dočekati Canary Token generator, koji traži da popunite tri polja. Prvo je za odabir odgovarajućeg tokena za vašu vrstu datoteke. Drugo je za vašu mejl adresu. Treće se odnosi na izvore notifikacija u slučaju aktivacije upozorenja (mejl, telefon i tako dalje).

Nakon što ispunite obrazac, kliknite Create my Canarytoken i preuzmite ZIP datoteku sa ugrađenim tokenom.

Potom, raspakujte ZIP datoteku desnim klikom pa "extract all", a zatim unesete direktorijum u kom želite da se datoteka nalazi - u idealnom slučaju trebalo bi to da bude negdje gdje je haker može lako pronaći.

Na primjer, ako želite datoteku na dekstopu, unijećete: C:Users(vaše korisničko ime)Desktop. Zatim možete dodati datoteke u mapu i preimenovati je u nešto što bi potencijalni haker mogao otvoriti.

Kad postavite zamku, pokušajte da otvorite mapu i provjerite da li je aktivirano upozorenje.

Provjera je jednostavna - dovoljno je da otvorite mejl koji ste ostavili na Canary sajtu, i vidite Canarytoken Mailer u svom inboksu.

Upozorenje sadrži informacije kao što su datum i vrijeme, podsjetnik za tekstualne bilješke i izvorni IP, koji se može koristiti za razne stvari. Možete da upotrebite IP tracker kako biste pronašli opštu lokaciju na kojoj je vaša datoteka otvorena. Imate i opciju da vidite još informacija o incidentu.

Specifičnost lokacije koju Canary tokeni pružaju zavisiće od toga kako radi ISP osobe koja otvara vašu datoteku, kao i od toga da li koristi VPN za zaštitu svojih podataka o lokaciji.

Canary tokeni rade i ako se datoteka prenese na drugi uređaj. Sve dok je URL za praćenje posjećen, bićete upozoreni o incidentu. Za većinu ponuđenih tokena ne bi trebalo da bude važno da li haker koristi Windows, Linux, macOS, iOS ili Android.

Možete da ih ugradite, pored Windwosa, i u datoteke (Word, Excel, PDF), mrežne usluge (Azure, Microsoft SQL, WireGuard, AWS), mejl, određeni URL ili na kreditne kartice, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije