Internet

Kako je malver ubio slobodu na internetu

Kako je malver ubio slobodu na internetu
Foto: N.N. | Kako je malver ubio slobodu na internetu

Malver je kriv za sve - napunio je pretraživače besmislenim reklamama, pokrao silne podatke sa bankovnih računa korisnika, uticao na kompjuterske sisteme širom svijeta, i na kraju doveo do toga da prosječan internet građanin više ne osjeća slobodu da se kreće veb prostranstvima.

Malver je kriv za sve – napunio je pretraživače besmislenim reklamama, pokrao silne podatke sa bankovnih računa korisnika, uticao na kompjuterske sisteme širom svijeta, i na kraju doveo do toga da prosječan internet građanin više ne osjeća slobodu da se kreće web prostranstvima.

Pored navedenog, malver je učinio i da internet bude više centralizovan, te omogućio monopol u okviru mreže koja je zamišljena kao slobodna. Ove tvrdnje možda izgledaju pomalo pretjerano, ali ako se uzme u obzir da je malver uvijek kreiran sa samo jednim ciljem – da kreatoru donese finansijsku dobit – postaje jasno da je i sloboda na internetu dobila svoju cijenu.

Tako sigurnosni eksperti preporučuju da se izbjegavaju neprovjerene aplikacije, te da se na uređaje ne otpremaju sumnjivi fajlovi. Jasno je da se tu prije svega misli na torente, te linkove u mejlovima koji dolaze od anonimnih pošiljalaca, budući da svaka nepromišljena akcija u svom središtu krije po jedan malver. Ako se ima u vidu da prosječan korisnik retko odluči da izdvoji novac za ozbiljan antivirus program, jedino rješenje je da se liši slobode, i da prestane da luta šumom neprovjerenih linkova.

Protiv malicioznih oglašivača, čiji je osnovni alat upravo malver, bore se i svi veliki internet pretraživači, koji su ovih problema svjesni godinama, ali uprkos naporima, napadači uspijevaju da ostanu u igri, da prevare sistem i održe se na vrhu malicioznih operacija. Jedino rješenje je da pretraživači u potpunosti odustanu od reklama, što se neće dogoditi u skorije vrijeme, tako da će maliciozne reklame i dalje imati svoje mjesto u internet univerzumu.

Ako sloboda podrazumijeva djelovanje bez straha od opasnosti, onda je na internetu odavno nema, budući da su podaci, nalozi i sve što pripada korisnicima, pod stalnom prijetnjom od malvera koji je tu da iskustvo učini komplikovanim na sve poznate i nepoznate načine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije