Internet

Kako obrisati i isključiti praćenje lokacije u Google Mapsu

Kako obrisati i isključiti praćenje lokacije u Google Mapsu
Foto: Pixabay | Kako obrisati i isključiti praćenje lokacije u Google Mapsu
N.N.

Google Maps vrlo je korisna aplikacija kad se trebate na brzinu snaći i orijentisati, čak i kad se uzmu u obzir situacije u kojima je povremeno znala odvesti ljude na pogrešnu lokaciju krivim putem.

Pomno prati i bilježi kamo se sve krećete pa u njoj lako možete vidjeti gdje ste sve bili, zajedno s tačnom putanjom kako ste tamo dospjeli. Ako vas brine zaštita privatnosti, možete obrisati istoriju lokacija ili isključiti je potpuno, piše tportal.

Evo upustva kako naći istoriju lokacija za operativne sisteme Android i iOS.

  • Otvorite aplikaciju Google Maps na svom smartfonu.
  • Kliknite na sličicu menija s tri vodoravne linije u gornjem lijevom uglu zaslona.
  • Kliknite na Your timeline.

Dobićete pregled vašeg kretanja, dan za danom. Dane možete mijenjati u donjem dijelu zaslona ili kliknuti na sličicu kalendara u gornjem dijelu zaslona kako bi odabrali konkretan dan. Možete pogledati i fotografije koje ste snimili kamerom vašeg pametnog telefona na lokacijama koje ste posjetili.

Kako obrisati istoriju lokacija u aplikaciji Google Maps

  • Na stranici Your timeline kliknite na tri tačkice pri vrhu zaslona.
  • U skočnom (pop-up) meniju odaberite Settings.
  •   Na raspolaganju su vam tri opcije.

Želite li obrisati određeni set lokacija kucnite na Delete Location History range i zatim na stranici Delete range odaberite početne i završne datume pa kliknite Delete.

Kako bi počistili cijelu istoriju lokacija kliknite na Delete all Location History i potvrdite izbor u skočnom prozoru.

Ako želite namjestiti automatsko brisanje istorije lokacija svakih nekoliko mjeseci kliknite na Automatically delete Location History. Na idućoj stranici odaberite hoće li automatsko brisanje biti aktivirano svakih tri ili 18 mjeseci, pa kliknite Next.

Kako isključiti praćenje lokacije u Google Maps

  • Na stranici Your timeline kliknite na tri tačkice pri vrhu zaslona.
  • U skočnom (pop-up) meniju odaberite Settings.
  •  Kliknite na Location History is on.
  • Na stranici Location History isključite opciju Location History.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije