Internet

Kako postati lažna zvijezda Instagrama i zaraditi na tome?

Kako postati lažna zvijezda Instagrama i zaraditi na tome?
Foto: N.N. | Kako postati lažna zvijezda Instagrama i zaraditi na tome?
N.N.

Kompanije sve više koriste osobe koje su “uticajne” na društvenim mrežama kako bi plasirali svoje proizvode i usmerili potrošačke navike mladih u svoju korist. Pločice na stomaku, izazovna zadnjica, pune usne i lepršava kosa – na Instagramu, jednoj od najpoznatijih društvenih mreža, šablon je lako uočljiv. Prelijepe žene i zgodni muškarci koji su vječno na nekim egzotičnim putovanjima, na kojima pijuckaju šarene koktele, a sve to “začinjeno” je modnim dodacima luksuznih brendova i garderobom poznatih dizajnera. Za zvijezde Instagrama, odnosno, influensere je, čini se, sve moguće.

Marketing agencija Mediakix nedavno je sprovela interesantan eksperiment čiji su rezultati dokazali da je moguće lažirati moć na društvenim mrežama i na taj način zaraditi zavidnu sumu novca.

Na početku eksperimenta, kreirana su dva Instagram profila fiktivnih osoba. Prvi je pripadao izmišljenoj djevojci po imanu Alexa Rae, koja ja predstavljena kao Instagram model i zaljubljenik u modu, dok je drugi profil pripao fotografkinji po imenu Amanda Smith.

Agencija je unajmila nepoznatu djevojku i organizovala fotografisanje u različitim autfitima, kako bi kreirala sadržaj za prvi profil.

Fotografije koje su objavljivane na Amandinom profilu preuzimane su sa takozvanih “stock” sajtova, a svaka od njih prikazivala je plavu djevojku fotografisanu na različitim lokacijama, a ni na jednoj fotografiji se nije moglo vidjeti lice misteroizne plavuše.

Nakon kreiranja lažnih budućih “influenserki”, kompanija je kupila nekoliko hiljada pratilaca, a budući da su pratioci bez aktivnosti praktično beskorisni, na red je ubrzo došla i kupovina lajkova i komentara.

Ukupan “ceh” kompanije na kraju ovog eksperimenta iznosio je oko 1.000 dolara, a izmišljena fotografkinja i model ubrzo su dostigle cifru od 10.000 pratilaca, nakon čega je agencija počela da u njihovo ime aplicira za različite sponzorske ugovore.

Za svaki posao, “djevojke” su dobijale novac ili besplatne proizvode. Alexa je sklopila dogovor sa kompanijom koja se bavi proizvodnjom kupaćih kostima i sa kompanijom za proizvodnju prehrambenih proizvoda. Fotografkinji su ponuđeni ugovori sa poznatim brendom alkoholnih pića i ranije pomenutom kompanijom prehrambenih proizvoda.

Rezultat eksperimenta je šokirao mnoge, ali i poljuljao vjeru velikih brendova u moć i vjerodostojnost internet influensera kojima se na godišnjem nivou isplati nekoliko milijardi eura za promovisanje različitih proizvoda i usluga.

(banker.me)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije