Internet

Pratite nas na Google news

Kako zarađuju hakeri: Mlađa šifra skuplja na sajber tržištu kriminala

Kako zarađuju hakeri: Mlađa šifra skuplja na sajber tržištu kriminala
Foto: Ilustracija | Kako zarađuju hakeri: Što je šifra mlađa, to je skuplja na tržištu sajber kriminala
N.N.

Hakerski napadi traju godinama, a sada će vam biti jasno i zašto sa sve češćom promenom lozinke postajemo bolja meta napada sajber kriminalaca.

Naime, posljednji podaci pokazali su da je tokom posljednjih dvije decenije milijarde korisničkih imena, lozinka i melova postalo dostupno hakerima, usljed više od 100.000 uspješnih napada na razne organizacije.

Na Dark Web-u se u ovom trenutku nalazi više od 15 milijardi ukradenih povjerljivih podataka sa različitih korisničkih profila, raznih internet usluga, foruma, društvenih mreža i platformi svih vrsta.

Kompanija za bezbjednost na internetu Digital Shadows objavila je zabrinjavajuće podatke i upozorila da problem treba riješiti jer riječ je ne samo o korisničkim imenima, riječ je i o šiframa, e-mail adresama i brojnim drugim podacima, koji hakerima itekako mogu pomoći u njihovim namjerama.

Sve to prikupilo se kroz godine i kroz više od 100.000 uspješnih napada na razne organizacije.

Od ovih 15 milijardi podataka, čak pet milijardi je unikatno, odnosno, jedinstveno. Znači, oni imaju svoju vrijednost na crnom tržištu. Što su podaci noviji, to su skuplji, kao što su skuplji ako sadrže lozinke, ako su dio veće organizacije ili ako je riječ o uticajnijim pojedincima.

(Novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije