Internet

Pratite nas na Google news

Kalifornija zakonom zabranjuje loše lozinke

Kalifornija zakonom zabranjuje loše lozinke
Foto: Pixabay | Kalifornija zakonom zabranjuje loše lozinke
N.N.

Američka savezna država Kalifornija donijela je zanimljiv zakon kojim se zabranjuju loše lozinke, čime žele povećati bezbjednosne standarde za povezane uređaje koji su proizvedeni ili se prodaju u toj državi.

Nije riječ, naravno, o svakodnevnim lozinkama koje koriste “obični” korisnici, već o defaultnim lozinkama koje često proizvođači gadgeta i elektronike dodjeljuju određenim uređajima, poput npr. admin ili password.

Ovakve lozinke često se određuju u fabričkim podešavanjima rutera, web-kamera i drugih uređaja - nakon pokretanja tih uređaja korisnici bi ih trebali promijeniti, no u praksi to često nije slučaj. Zbog neodgovornosti, lijenosti ili nekih trećih razloga ta šifra ostaje nepromijenjena, što predstavlja veliku opasnost za vlasnike tih uređaja jer postoji velika mogućnost da bi neko mogao provaliti u ruter ili web-kameru.

Zakon koji je donijela Kalifornija zabraniće takve lozinke te će elektronske kompanije za svaki uređaj morati imati posebnu kompleksnu lozinku ili jednokratnu lozinku koju će korisnici prilikom prve prijave morati promijeniti.

Ovaj zakon na snagu će stupiti početkom 2020. godine, a ako ga se tehnološke kompanije ne budu pridržavale, korisnici će ih u slučaju hakerskog napada u kojem je iskorištena ranjivost sistema zbog ovakvih lozinki moći tužiti i zahtijevati odštetu.

Zahvaljujući lošim lozinkama na povezanim uređajima poput web-kamera i hardvera koji se koristi u pametnim domovima, prije nekoliko godina srušeni su servisi poput Twittera, Spotifya i Reddita.

(zimo.dnevnik.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije