Internet

Kina u svjetskom vrhu po razvoju interneta

Kina u svjetskom vrhu po razvoju interneta
Foto: N.N. | Kina u svjetskom vrhu po razvoju interneta

VUDŽEN - Kina je na drugom mjestu u svijetu po razvoju interneta, odmah iza Sjedinjenih Država, navodi se u izvještaju Svjetskog internet razvoja 2019. godine.

Među svim zemljama, Kina je na prvom mjestu po upotrebi interneta, a na drugom mjestu po inovacionom kapacitetu i razvoju industrije, navedeno je u izvještaju koji je objavljen tokom Šeste svjetske internetske konferencije koja je održana u gradu Vudženu na istoku zemlje.

Međutim, Kina ima mnogo prostora za napredak u razvoju internet infrastrukture i sposobnosti kibernetičke sigurnosti, piše u izvještaju.

U 2018. godini veličina kineske digitalne ekonomije narasla je na 31,3 biliona juana /oko 4,4 biliona američkih dolara/, što predstavlja 34,8 odsto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda, navodi se u drugom izvještaju o kineskom razvoju interneta, javlja Kineski međunarodni radio.

E-trgovina u Kini je, takođe, u porastu.

U 2018. godini transakcije e-trgovine u zemlji iznosile su 31,6 biliona juana, što je više za 8,5 odsto. Usluge e-trgovine ostvarile su prihod od 3,5 biliona juana, što je više za 20,3 odsto.

Od juna broj kineskih korisnika interneta dostigao je 854 miliona, a stopa penetracije interneta bila je 61,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije