Internet

Pratite nas na Google news

Kinezi koristili Twitter i Facebook protiv demonstranata u Hong Kongu

Kinezi koristili Twitter i Facebook protiv demonstranata u Hong Kongu
Foto: N.N. | Kinezi koristili Twitter i Facebook protiv demonstranata u Hong Kongu
N.N.

Kineske vlasti su upotrijebile blizu hiljadu Twitter računa i manji broj Facebook stranica kako bi diskreditirale i unijele razdor među prodemokratske demonstrante u Hong Kongu, navele su te dvije društvene mreže u ponedjeljak.

Twitter je ukinuo 986 računa koji su "koordinisani u sklopu operacije koju je vodila država" kako bi "minirala legitimitet i politička stavove" demonstranata, navodi Twitter.

Facebook je naveo da je iz istih razloga ukinuo sedam stranica i tri grupe, također povezane s pojedincima koji imaju veze s vladom u Pekingu.

Protesti u Hong Kongu krenuli su 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu nezavisnost pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.  

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, ali protsti i dalje traju radi zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda garantiranih formulom "jedna država, dva sistema" koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini. 

Antivladini protesti jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Sija Đinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike 1. listopada, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom periodu. 

Peking za proteste optužuje druge zemlje poput Sjedinjenih Država, a videosnimke vježbi kineskih paravojski na stadionu u Šenženu, gradu pored Hong Konga, pokazuje da nije isključena ni intervencija vojske.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije