Internet

Koliko domaćinstava ima pristup internetu u BiH

Koliko domaćinstava ima pristup internetu u BiH
Foto: Buffik/Pixabay | Koliko domaćinstava ima pristup internetu u BiH

U BiH 75,5 odsto domaćinstava ima pristup internetu, a 20,3 odsto ga nikada nije koristilo, pokazuju prvi rezultati istraživanja za ovu godinu koje je sprovela Agencija za statistiku BiH.

Rezultati istraživanja, koje je sprovedeno na 6.393 domaćinstva koji imaju bar jednog člana između 16 i 74 godine, pokazali su da internet koristi 79,2 odsto muškaraca i 72,7 odsto žena.

Prema nivou obrazovanja, 93,3 odsto visoko obrazovanih lica koristi internet, 82,7 odsto lica sa srednjom školom, kao i 48,9 odsto ispitanika koji imaju osnovno obrazovanje.

Prema radnom statusu 93,6 odsto zaposlenih lica koja su učestvovala u istraživanju koristi internet, 80,2 odsto nezaposlenih osoba, od kojih su svi studenti, te 57,5 odsto penzionera.

Kada je riječ o razlozima korištenja interneta u BiH u privatne svrhe ove godine, 92,6 odsto je navelo da je to zbog telefoniranja i video-poziva, 82,3 odsto zbog slanja onlajn poruka putem Skypa, Vibera, WhatsAppa, Messengera i drugih aplikacija, 65,6 odsto zbog učešća na društvenim mrežama, 67 odsto zbog traženja informacija o robama i uslugama, a 72,8 odsto zbog čitanja internet portala, časopisa i online novina.

Istraživanje je pokazalo da je 59,5 odsto ispitanika putem interneta naručivalo odjeću, obuću i pribor, 13,3 odsto dostavu iz restorana, lanaca brze hrane, ugostiteljske usluge, 11,5 odsto je naručivalo aparate za domaćinstvo, a 17,8 odsto ispitanika je putem interneta naručivalo ostalu robu.

U BiH usluge internet bankarstva koristi 16,9 odsto ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije