Internet

Koliko su poruke na WhatsAppu sigurne?

Koliko su poruke na WhatsAppu sigurne?
Foto: antonbe/Pixabay | Koliko su poruke na WhatsAppu sigurne?

Od javnih statusa do zlonamjernog malvera koji se širi kompjuterskom verzijom WhatsApp-a, ovo su stvari na koje svakako možete obratiti pažnju.

 

WhatsApp, platforma za razmjenu poruka u vlasništvu bivšeg Fejsbuka i sadašnje Meta, jedna je od popularnijih aplikacija te vrste

Koristi ga oko milijardu ljudi koji svakodnevno razmjenjuju preko 65 milijardi poruka.

Popularne aplikacije obično nose povećan rizik od hakerskog napada, prije svega zato što imaju veliki broj potencijalnih meta. Neko će, smatraju kriminalci, prije ili kasnije pasti na to.

Malver u verziji pretraživača

Velika baza korisnika WhatsApp-a čini ga idealnom metom za kriminalce koji vrlo često koriste WhatsApp Veb za napad.

Već godinama, WhatsApp vam omogućava da otvarate veb stranice, preuzimate desktop aplikacije, skenirate kodove i koristite WhatsApp na svom računaru.

Pošto na računar možete da instalirate softver sa raznih sajtova, dok vam je potrebna prodavnica na Android-u i iOS-u, hakeri to znaju kako da iskoriste.

Ako slučajno preuzmete aplikaciju sa pogrešnog mjesta, moguće je da je u pitanju hakovani softver koji glumi WhatsApp i instalira spyware na vaš računar.

Drugi pristup uključuje fišing gdje aplikacija koja se pretvara da je WhatsApp traži od korisnika broj telefona koji treba da provjeri, a zatim ga zatrpava lažnim pozivima, lažnim porukama i tako dalje.

Ako imate desktop računar i želite da pokrenete WhatsApp, možete preuzeti legalnu verziju WhatsApp-a za Windows ili Mac računare.

Sigurnosne kopije bez enkripcije

Poruke koje šaljete u WhatsApp-u su šifrovane na dva kraja, što znači da samo vi i primalac možete da ih čitate.

Ovo, međutim, ne štiti poruke nakon što stignu na vaš telefon, objašnjava "Makeuseof".WhatsApp omogućava bezbjedno skladištenje razgovora na Android-u i iOS-u, dok lokalno skladište podataka postoji na uređaju, i nalazi se na Drive-u ili na iCloud-u.

Oba tipa skladišta sadrže dešifrovane verzije sadržaja koji imate na svom pametnom telefonu. Šifrovanje rezervne kopije će vam pružiti veću zaštitu od neželjenog pristupa vašim podacima. Naravno, postoje načini da se zaobiđe šifrovanje, ali to je druga priča.

Ako želite da šifrujete svoje rezervne kopije, idite na podešavanja WhatsApp-a ili Podešavanja> Četovi> Rezervna kopija ćaskanja> Šifrovana rezervna kopija od kraja do kraja i tamo aktivirajte šifrovanje da biste stvorili dodatni sloj zaštite za svoje razgovore.

Dijeljenje podataka sa Fejsbukom

Meta, ili Facebook, je vrlo često kritikovana zbog svog monopola i antikonkurentskog ponašanja.

Meta je 2014. odlučila da će WhatsApp dodati ‘Fejsbuk familiji’, a EU je to dozvolila tek nakon što su obećali da će dvije kompanije ostati odvojene - obećanje koje Facebook nije održao.

WhatsApp je ažurirao svoja pravila korišćenja 2016. i dozvolio dijeljenje podataka između WhatsApp-a i Facebook-a. Iako nije otkrio koliko je tačno podijeljeno, potvrđeno je da su podaci uključivali broj telefona i informaciju o tome kada ste posljednji put koristili uslugu.

Iako je Fejsbuk obećao da ove informacije neće javno objaviti, sama implikacija da Fejsbuk ima tajnu verziju našeg profila bila je dovoljna da vremenom promeni pravila kompanije zbog jakih primjedbi. Saga sa izmjenama pravila traje do sredine prošle godine, kada je Fejsbuk ostao bez velikog broja korisnika zbog prinude da donosi nove invazivnije odredbe.

U skladu sa trenutnom situacijom, korisnicima je dozvoljeno da biraju da li žele da dijele podatke sa Fejsbukom (iako ih kompanija i dalje ubjeđuje da to učine).

Pripazite na Status

WhatsApp je godinama dozvoljavao korisnicima da postave mali red teksta koji bi se pojavio pored kontakta.

Vremenom je, međutim, kopirao Instagram funkciju i pretvorio kratak tekst u WhatsApp Status. Problem je što je Instagram platforma osmišljena da bude javna, dok je WhatsApp namijenjen manjim krugovima poznanika, užem krugu prijatelja i uže porodice.

Status dijeljenja na WhatsApp-u, osim ako ne onemogućite program - dostupan je apsolutno svim vašim kontaktima.

Da biste ovo promijenili, idite na podešavanja i promijenite način na koji se statusi dijele. Idite na Podešavanja i idite na Nalog> Privatnost> Status i tamo izaberite da li želite da dijelite sa svim kontaktima, svim kontaktima osim izabranim i među samo izabranim kontaktima.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije