Internet

Kuba bliža modernom internetu: Potpisan sporazum sa Googleom

Kuba bliža modernom internetu: Potpisan sporazum sa Googleom
Foto: Tanjug/AP | Kuba bliža modernom internetu: Potpisan sporazum sa Googleom

Kuba i Google potpisali su danas sporazum kojim će na to karipsko ostrvo stići najnovija verzija Interneta.

Sporazumom je predviđeno stvaranje direktne kvalitetne besplatne veze između Googlea i lokalne Internet mreže, nakon što Kuba bude i fizički povezana novim podvodnim optičkim kablom.

Postavljanjem tog kabla Kubancima će se omogućiti brže povezivanje, a istovremeno smanjiti troškove kubanskoj vladi za povezivanje sa sadržajima na Googleu, prenosi AP.

Vlasnici lokalne mreže, poput kubanskog telekoma Etekse, trenutno moraju da plaćaju trećoj strani za pristup sajtovima poput YouTube, Google maps-a i Googlea.

Trenutno, Kuba ima jedinstvenu optičku vezu koja vodi ispod Karipskog mora do Venecuele i koja nema dovoljan kapacitet za malu, ali rastuću grupu korisnika interneta.

Danas potpisani sporazum neće odmah olakšati internet vezu sa Kubom, niti su kubanski ili zvaničnici Googlea odredili rok za povezivanje na novi optički kabl.

Zbog stalnog broja novih korisnika interneta, telekomunikaciona infrastruktura na Kubi je opterećena i sam internet je veoma loš i usporen, ali istovremeno i najskuplji na svetu.

Približno dva miliona Kubanaca tražilo je usluge 3G mreže od kada je Kuba uspostavila mobilni internet krajem prošle godine, a milioni koriste koriste mjesta za Wi-Fi koja je vlada postavila na javnim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije