Internet

Lozinke nisu budućnost zaštite naloga

Lozinke nisu budućnost zaštite naloga
Foto: Pixabay | Lozinke nisu budućnost zaštite naloga

Korisnici jednostavno odbijaju da se zaštite na pravi način lozinkama i one će morati da budu zamijenjene nečim novim i kompleksnijim.

Budućnost bezbjednih digitalnih naloga, i privatnih i poslovnih, nije u lozinkama, jer se taj način zaštite virtuelnog identiteta pokazao kao neefikasan, već u korišćenju biometrije, izjavio je predavač u oblasti digitalnih tehnologija Damir Dizdarević.

"Da li biste se više uznemirili kad bi vam neko ukrao ličnu kartu ili digitalni identitet", upitao je Dizdarević učesnike konferencije "Sinergija 19" i ukazao da danas krađa digitalnih identiteta ne zahtijeva posebne tehničke vještine.

Ranije je dokazano da se ukradeni identiteti prodaju na crnom tržištu tzv. mračnom internetu i da prosječno, kompletni lični podaci pokradenih korisnika vrijede svega pedesetak dolara, u najboljem slučaju.

"Ugroziti nečiji digitalni identitet danas je mnogo lakše, nego što mnogi misle. Dobar dio krađe identiteta počiva na socijalnom inženjeringu, a to je zavaravanje korisnika da otkrije svoje kredencijale", rekao je Dizdarević govoreći o sajber kriminalu.

Zbog toga, ističe, lozinke koje koristimo nisu dovoljno dobra zaštita naših digitalnih identiteta i kaže da čak 73 odsto korisnika na svojim nalozima koristi iste ili slične lozinke.

"Problem je što se na taj način probijanjem jednog naloga, lako dobija pristup drugim nalozima", ukazao je Dizdarević.

Smatra da bi nas daleko više uznemirilo da nam neko ugrozi digitalni identitet, nego da nam ukradu ličnu kartu, dodajući da bi nas nestanak lične karte više iznervirao zbog "gnjavaže" oko papira.

"To samo govori koliko nam je danas zaštita digitalnog identiteta važna i koliko je važno raditi na njihovoj zaštiti. To nije stvar koju treba uzeti zdravo za gotovo", rekao je Dizdarević.

Zbog toga, objašnjava, velike IT kompanije rade na tome da poboljšaju tehnologiju na zaštiti identiteta, koja neće da zavisi samo od krajnjeg korisnika, jer se, dodaje, to pokazalo neefikasno.

Dizdarević kaže da je zato budućnost zaštite naloga u biometrijskoj podršci, dodajući da lozinke nikada nisu bile dovoljno bezbjedne.

Trodnevna konferencija "Sinergija 19" održava se u Beogradu, organizuje je kompanija "Microsoft" od 2000. godine, a posvećena je digitalnoj transformaciji, informaciono-komunikacionim (IKT) tehnologijama, kao i njihovoj primjeni u kompanijama širom regiona jugoistočne Evrope.

(Mondo.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije