Internet

MediaTek predstavio procesor za smartfone srednje klase

MediaTek predstavio procesor za smartfone srednje klase
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures | MediaTek predstavio Helio G91 procesor za smartfone srednje klase

MediaTek nastavlja sa naporima da poveća svoj tržišni udio u segmentu srednje klase, a novi Helio G91 procesor se idealno uklapa u te planove.

Segment srednje klase namijenjen je onima koji ne žele potrošiti bogatstvo na flagship pametni telefon, ali takođe ne žele niti uređaj sa slabim specifikacijama. U tom kontekstu, kupci od ovakvih uređaja traže neki idealan omjer cijene i kvalitete, a naravno niti performanse ne bi trebale biti zapostavljene. Prema najavama, MediaTek Helio G91 je procesor koji je vrlo ambiciozan sa performansama koje obećavaju, prenosi Računalo.com.

MediaTek Helio G91 procesor sastoji se od dvije ARM Cortex-A75 jezgre koje rade na 2,0 GHz i šest ARM Cortex-A55 jezgri na 1,8 GHz, a u kombinaciji se našao i ARM Mali-G52 MC2 GPU koji radi na 1.0 GHz.

Procesor podržava ekrane do FHD+ rezolucije sa frekvencijom osvježenja od 90 Hz. Osim toga podržava do 8 GB LPDDR4x memorije i pohranu u eMMC 5.1 formatu. Novi procesor podržava glavnu kameru od 108 MP, kao i dvostruku bokeh kameru te pored toga omogućuje tehnologiju elektronske stabilizacije slike (EIS).

Podržavajući dual 4G VoLTE, Wi-Fi 5 i Bluetooth 5.0 mogućnosti povezivanja, MediaTek Helio G91 procesor također ima MediaTek HyperEngine tehnologiju za postizanje što boljih performansi u igrama.

Po svemu sudeći čini se da će Helio G91 procesor ove godine odigrati važnu ulogu na tržištu pametnih telefona srednje klase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije