Internet

Međunarodni dan pasvorda

Međunarodni dan pasvorda
Foto: Ilustracija | Međunarodni dan pasvorda

Svijet danas obilježava Međunarodni dan pasvorda (password) ustanovljen sa idejom da ukaže na važnost pasvorda kao prve linije odbrane u digitalnom svijetu i da podigne svijest o tome zašto najjednostavnije lozinke poput "111111" predstavljaju prijetnju po sajber bezbjednost.

Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC), najučestaliji pasvord na svijetu je kombinacija brojeva "123456", koju koristi čak 23,2 miliona naloga, a na drugom mjestu je lozinka "123456789" koju ima 7,7 miliona naloga.

Zatim slijedi niz prvih slova u gornjem redu tastature - "qwerty" i sama riječ "password" koju upotrebljavaju više od tri miliona naloga na svijetu.

Među "top 10" pasvorda nalaze se i "abc123", "pasword1" i "111111".

Stručnjaci softverske agencije za digitalnu transformaciju poslovanja Namics navode da je edukacija o značaju pravilnog kreiranja pasvorda prvi korak u zaštiti od zloupotrebe i da je najslabija karika u bezbjednosnom lancu skoro uvijek ljudska.

Predstavnik beogradskog odsjeka digitalne agencije Namics Jan Keler objašnjava da je digitalizacija dovela do toga da su se neki od svakodnevnih zadataka ljudi pretvorili u polumehaničke radnje.

"Otključavamo telefon, koristimo imejl adresu, kupujemo putem Interneta i račune plaćamo elektronski i o tome ne razmišljamo previše. Svaka od ovih radnji najprije zahtijeva identifikaciju, upravo da ne bi došlo do neovlašćenog preuzimanja ličnih podataka", kaže Keler.

U početku, navodi on, za pristup određenoj aplikaciji bilo je dovoljno samo ukucati pasvord, a kako su se razvijali mehanizmi za bezbjednost na Internetu, stepen zaštite počeo je da podrazumijeva slanje poruke na mobilni telefon, potvrdu putem druge aplikacije i slično.

 

"Ipak, svi ostali koraci pri identifikaciji imaju manju težinu, ako korisnici nisu svjesni koliko je važno kreirati takozvani jak pasvord", objašnjava Keler.

Dodaje da problem nastaje kada lozinka nije jedinstvena i dovoljno jaka, a dešifrovanje pasvorda je lako, kaže, ukoliko su riječi koje se koriste generičke i lako pretpostavljene - poput ličnih imena, datuma rođenja, naziva omiljenih bendova ili brojeva u nizu, što ugrožava sajber zaštitu.

Iz Namics-a sugerišu da je jedan od najlakših načina za stvaranje jakog, a lako pamtljivog pasvorda upotrebiti rečenicu koja je čovjeku značajna zbog nečega i kombinovati je sa simbolima i brojevima.

"Sa ovim na umu moguće je napraviti jak pasvord i dobru prvu liniju odbrane koja će pomoći sigurnost pojedinca na Internetu. Dodatno, nije preporučljivo koristiti jedan pasvord za sve naloge. Korišćenjem različitih lozinki sprečava se da svi nalozi jedne osobe budu hakovani u isto vrijeme", zaključio je Keler.

Od nastanka, kada se koristila za vojne potrebe, do današnje obaveze svakog korisnika digitalnih uređaja poput bankomata i pametnih mobilnih telefona, personalna šifra je najosnovniji oblik zaštite od mnogobrojnih malverzacija podacima.

Sa ciljem da se ukaže na važnost personalne šifre na Internetu, 2013. godine ustanovljen je Svjetski dan pasvorda i od tada se obilježava svakog prvog četvrtka u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije