Internet

Messenger enkripciju dobijaju svi korisnici do kraja godine

Messenger enkripciju dobijaju svi korisnici do kraja godine
Foto: Pexels/Ilustracija | Messenger enkripciju dobijaju svi korisnici do kraja godine

Meta značajno proširuje Messenger-ovu funkciju enkripcije, uvodeći je u četovanje više miliona ljudi.

Standard za end-to-end enkripciju, koji je prvi put stigao prije godinu dana, biće dostupan svim korisnicima do kraja 2023.

Sistem štiti razgovore od prisluškivanja i presretanja koristeći kriptografiju javnog ključa, što znači da niko, čak ni organi za sprovođenje zakona, ne mogu da pristupe razgovorima. 

Istovremeno, vaša istorija poruka će takođe biti šifrovana. 

Meta se prvo fokusirao na WhatsApp, koji sada nudi puni E2EE, ali će Messenger imati isti nivo zaštite do kraja godine.

Navodeći primjer bogatog pregleda sa YouTube-a, Meta je rekla da njegovi serveri trenutno povlače URL podatke i zatim prikazuju video pregled u Messenger ćaskanju. 

Sa E2EE, međutim, sama aplikacija posjećuje dijeljeni URL, izvlači relevantne informacije o slici i tekstu, a zatim ih šalje. To malo usporava proces, ali to znači da korisnici i dalje dobijaju kompletan set funkcija, ali uz privatnost šifrovanja.

Meta je rekla da takođe testira oporavak na uređaju za šifrovane razgovore, zahtijevajući od korisnika da podese PIN ili generišu kod, prenosi PC Press.

Takođe isprobava opciju za čuvanje ćaskanja na uslugama skladištenja u cloud-u kao što je iCloud. U međuvremenu, Meta će dovršiti svoj E2EE tako što će ga omogućiti i za Instagram DM do kraja 2023.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije