Internet

Meta i YouTube nastavljaju borbu protiv ekstremizma na internetu

Meta i YouTube nastavljaju borbu protiv ekstremizma na internetu
Foto: Youtube / Printscreen | Meta i YouTube nastavljaju borbu protiv ekstremizma na internetu

Velike tehnološke kompanije će preduzeti nove korake u borbi protiv ekstremizma na mreži. Kompanije će uklanjati nasilni sadržaj i promovisati medijsku pismenosti kod mladih korisnika. Samit u Bijeloj kući baviće se borbom protiv nasilja koje je podstaknuto mržnjom.

Kompanije kao što su Google, Youtube i Meta godinama su bile na udaru kritičara. Kritičari navode da su kompanije dozvolile da govor mržnje, laži i nasilna retorika cvjetaju na njihovim platformama.

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je Amerikance da se bore protiv rasizma i ekstremizma tokom samita u Bijeloj kući koji je okupio stručnjake i uključio dvopartijske lokalne lidere.

Youtube je saopštio da će proširiti svoju politiku o nasilnom ekstremizmu. Kompanija će ukloniti sadržaj koji veliča nasilna djela, čak i ako kreatori videa nisu povezani sa terorističkom organizacijom. Youtube već zabranjuje nasilno podsticanje. Međutim, u nekim slučajevima nije primjenio postojeću politiku na određene video snimke.

Prema izveštajima, sajt "Tech Transparency Project", pronašao je 435 neprimjerenih video snimaka na Youtube-u. Oko 85 video snimaka je postavljeno poslije napada koji se dogodio 6. januara u Kapitolu. Video snimci pokazuju savjete za obuku. Neki od njih su prikazivali kako da se izvede zasjeda u gerilskom stilu.

Kompanije pokreću kampanje medijske pismenosti

Portparol Youtube-a, Džek Malon nije rekao da li će Youtube promijeniti svoj pristup tom sadržaju prema novoj politici. Međutim, on je naveo da će ažuriranje omogućiti platformi primjenu novih pravila. On je nave od da će kompanija sada više učiniti po pitanju svog pristupa takvom sadržaju nego što je to činila u prošlosti.

Takođe, Youtube je naveo da će pokrenuti kampanju medijske pismenosti kako bi naučio mlađe korisnike kako da uoče taktike manipulacije koje se koriste za širenje dezinformacija.

Microsoft je naveo da će školama i manjim organizacijama učiniti osnovnu i pristupačniju verziju svoje vještačke inteligencije i alata za mašinsko učenje kako bi im pomogao da otkriju i spriječe nasilje.

Meta je najavila je da će sarađivati sa istraživačima iz Centra za međunarodne studije Midlberi o terorizmu, ekstremizmu i borbi protiv terorizma. Prošle godine, regulatori u SAD-u, zamjerili su izvršnim direktorima Alphabet-a, Facebook-a, i Twitter-a da njihove kompanije treba da snose neku vrstu odgovornost za napade koji su se dogodili 6. januara u Kapitolu.

(PC Press)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije