Internet

Meta otvara svoju prvu prodavnicu

Meta otvara svoju prvu prodavnicu
Foto: Unsplash/Dima Solomin | Meta otvara svoju prvu prodavnicu

Matična kompanija Facebooka i Instagrama najavila je da će otvoriti Meta Store 9. maja. Meta prvi put direktno potrošačima prodaje svoje fizičke proizvode, uključujući Quest 2 slušalice za virtuelnu stvarnost i Portal uređaj za video-pozive.

Prodavnica će takođe nuditi demonstracije pametnih naočara Ray-Ban Stories, koje su razvijene u saradnji sa Ray-Ban-om. Međutim, kupci koji žele da ih kupe biće upućeni na Ray-Ban veb lokaciju da to urade, saopštila je kompanija.

Za razliku od Apple Storea, zasad će postojati samo jedna Meta Store, i biće smještena u kampusu kompanije u Burlingejmu u Kaliforniji.

Meta je najnovija velika tehnološka kompanija koja je otvorila maloprodajnu radnju kako bi predstavila svoj hardver. Google je prošle godine otvorio jednu takvu radnju u Njujorku. Microsoft je zatvorio svoje 83 prodavnice 2020. godine. Međutim, neke je rekonfigurisao kao "centre za iskustvo" i počeo da prodaje proizvode u njima 2021. A Apple je svoje stotine prodavnica godinama učinio ključnim dijelom svog poslovanja.

Novo iskustvo za kupce

Prodavnica, Meta Store, biće otvorena 9. maja. To je, djelimično, pokušaj da se potrošači bolje upoznaju sa Metinim planovima za takozvani metaverzum. U pitanju je naučno-fantastični koncept koji predviđa, u suštini, impresivnu verziju interneta, na koju je kompanija potrošila milijarde dolara prošle godine preko Facebook Reality Labs.

Meta je rekla da će prodavnica omogućiti ljudima da probaju različite proizvode. Uključiće VR prostor koji omogućava kupcima da isprobaju aplikacije poput Beat Sabre i Real VR Fishing. VR demonstracije će biti projektovane na ogromnom, zakrivljenom LED ekranu u prodavnici kako bi ih drugi mogli vidjeti.

"Meta prodavnica će pomoći ljudima da uspostave vezu sa načinom na koji naši proizvodi mogu da budu kapija u metaverzum u budućnosti", rekao je šef Meta prodavnice Martin Gilijard u objavi na blogu.

Budući da će prodavnica biti zasnovana na korporativnoj osnovi kompanije Meta, ona će takođe dati zaposlenima kompanije Meta "više mogućnosti da eksperimentišu i zadrže korisničko iskustvo u osnovi njihovog razvoja", rekao je Gilijard.

Meta je lider na malom, ali brzo rastućem tržištu za VR slušalice. Istraživač analitičke kompanije IDC procjenjuje da je skoro 11 miliona VR slušalica isporučeno 2021. godine. To je skok od 96 odsto u odnosu na 5,6 miliona isporučenih godinu dana ranije, rekao je menadžer istraživanja Jiteš Ubrani. Ubrani vjeruje da su Quest 2 slušalice činile 80 odsto tih isporuka prošle godine.

Još nije jasno da li Meta planira da na kraju odvede Meta Store dalje od Kalifornije, slično onome što je Apple započeo 2001. brzim predstavljanjem svojih Apple prodavnica širom svijeta. Portparol kompanije Meta rekao je da kompanija nema detalje o tome da li bi mogla otvoriti nove radnje.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije