Internet

Microsoft blokira "zaobilazna" rješenja na Windowsu 11

Microsoft blokira "zaobilazna" rješenja na Windowsu 11
Foto: Unsplash/Windows | Microsoft blokira "zaobilazna" rješenja na Windowsu 11

"Rat" pregledača se nastavlja i Microsoft je povukao potez koji je taj "rat" digao na viši nivo.

Microsoft je najavio da će na operativnom sistemu Windows 11 blokirati "zaobilazna" rješenja, poput onih koje koriste Mozilla, Brave i EdgeDeflector, a sada je to i učinio.

Kompanija je u utorak donijela novi update korisnicima za Windows 10 i Windows 11 i u taj update su progurali i gore navedenu blokadu.

Šta to znači?

To znači da "microsoft-edge:// links" više ne mogu biti isforsirani da se otvaraju u vašem podrazumijevanom pregledaču, koji nije Microsoftov.

EdgeDeflector i Mozilla su do sada imali svoje aplikacije i načine da zaobiđu pravila i da se otvara na njihovom pregledaču, ali to više neće moći sa novim Windows ažuriranjem.

Microsoft je započeo "rat" sa drugim pregledačima kada je zaobilaženja nazvao neispravnim i najavio je Mozilli i ostalima da će ih blokirati, što su na kraju i učinili.

MSEdgeRedirect koristi drugačiji metod zaobilaženja Edgea za razliku od ostalih - MSEdgeRedirect mora da radi u pozadini, dok ostali nisu morali da pokreću "background" proces.

Sada će i MSEdgeRedirect biti blokiran i zaobilaženja glavnog pregledača Microsofta neće biti moguća.

Microsoft je pokazao da ne mari ni za konkurenciju, ni za medije ni za ljute korisnike - ali, moraće da se oglase povodom ove situacije, kad-tad.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije