Internet

Microsoft patentirao novi sistem za rudarenje kriptovaluta

Microsoft patentirao novi sistem za rudarenje kriptovaluta
Foto: N.N. | Microsoft patentirao novi sistem za rudarenje kriptovaluta

Kompanija Microsoft prijavila je patent za novi sistem za rudarenje kriptovaluta, a radi se o načinu koji bi korisnicima omogućavao da do digitalnih valuta dođu uz pomoć podataka o tjelesnim aktivnostima. To znači da za proces rudarenja više neće biti neophodna skupa oprema, a pod uslovom da metoda opisana u prijavi patenta postane realnost.

Patent je prijavljen 26. marta, pod naslovom “Cryptocurrency system using body activity data”, a u tekstu može da se vidi da je u pitanju metoda koji za rudarenje traži dokaze o tjelesnoj aktivnosti korisnika. 

Tako će, na primjer, moždani talasi ili tjelesna toplota koju korisnici emituju tokom obavljanja nekog rudarskog zadatka, koji prethodno dobiju od provajdera, poslužiti za pribavljanje kriptovaluta, a u pitanju su aktivnosti poput gledanja reklama preko posebno prilagođenih internet servisa.

Da bi proces počeo neophodno je da korisnik dobije zadatak (task), a koji je povezan sa odgovarajućim serverom. Specijalni senzor potom detektuje tjelesne aktivnosti korisnika, a sistem onda procijenjuje da li registrovane aktivnosti zadovoljavaju uslove za rudarenje. 

Sistem na kraju nagrađuje one korisnike čije su tjelesne aktivnosti zadovoljile propisane uslove, te ovaj tako dobija svoj dio kripto-kolača.

Sve više kompanija eksperimentiše sa kriptovalutama i blockchain tehnologijom, a kako bi ostale korak ispred svojih rivala. Tako je samo u Sjedinjenim Američkim Državama od januara 2014. do oktobra 2019. godine primljeno 227 patenata koji su u vezi sa blockchain tehnologijom. 

Na tom spisku se našao i Microsoft, pa ostaje da se vidi hoće li metoda, koja pomalo podsjeća na naučno-fantastične filmove, zaživjeti i rudarima omogućiti da sopstveno tijelo stave u službu kripto-budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije