Internet

Microsoft poručio korisnicima: Ako nećete sami, ažuriraćemo Windows "na silu"

Microsoft poručio korisnicima: Ako nećete sami, ažuriraćemo Windows "na silu"
Foto: Twitter | Microsoft poručio korisnicima: Ako nećete sami, ažuriraćemo Windows "na silu"

Ako još uvijek koristite Windows 10 verziju 21H2, trebalo bi da se pripremite za prelazak na najnoviju verziju OS-a sljedećeg mjeseca.

Microsoft će automatski ažurirati softver korisnika, čak i ako oni to ne žele, na verziju 22H2 nakon završetka podrške za verziju 21H2.

13. juna, kada stigne bezbjednosno ažuriranje za jun 2023. godine, verzije Windows 10 21H2 Home, Pro, Pro Education i Pro Workstation izgubiće podršku, što znači da će prestati da dobijaju bezbjednosna ažuriranja i ažuriranja za pregled radi zaštite od bezbjednosnih prijetnji.

Čak i ako želite da nastavite da koristite Windows 10 21H2, Microsoft će na kraju automatski ažurirati uređaje na 22H2 verziju. Nema informacija o tome kada će se ova nadogradnja dogoditi.

Windows 10 verzija 22H2 biće i konačna verzija operativnog sistema, iako će nastaviti da dobija bezbjednosna ažuriranja do 14. oktobra 2025. godine. Enterprise, odnosno poslovni, korisnici dobijaju nekoliko dodatnih godina. Svako ko još uvijek bude koristio Windows 10 nakon tog datuma vjerovatno će morati da obezbijedi zakrpu od eksternih grupa, kao što je 0patch.

Iako Microsoft nameće Windows 10 verziju 22H2 onima koji koriste zastarjelu verziju, Kompanija bi više voljela da ljudi pređu na Windows 11.

Kompanija iz Redmonda prestala je da prodaje licence za Windows 10 Home, Pro i Workstation još u januaru, iako se to odnosi samo na digitalna preuzimanja Windowsa 10 koje su korisnici kupili direktno sa Microsoftove stranice. Još uvijek postoji mnogo prodavnica koji prodaju preuzimanja i fizičke kopije, uključujući OEM kopije Home i Pro dostupnih na Amazonu, a mnoga mjesta još uvijek prodaju ključeve proizvoda po niskim cijenama.

Windows 11 dobija sve veći udio na globalnom tržištu, dostigavši ​​rekord svih vremena od 23,01% u maju, prema Statcounteru. Ali Microsoft će vjerovatno biti razočaran kada vidi da je njegov najnoviji OS daleko iza Windowsa 10, koji ima tržišno učešće od 73,46%, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije