Internet

Microsoft uskoro "penzioniše" Cortanu

Microsoft uskoro "penzioniše" Cortanu
Foto: Twitter / Printscreen | Microsoft uskoro "penzioniše" Cortanu

Microsoft će prije kraja ove godine prestati da podržava Cortana glasovnog asistenta u Windows-u. Iako ovo možda zvuči iznenađujuće, suštinski je očekivana odluka. Naime, kompanija je tokom svoje Build konferencije u maju, najavila novi Windows Copilot alat koji će biti smješten na taskbaru.

On će upotrebljavati vještačku inteligenciju (AI) da korisnicima pomogne u obavljanju najrazličitijih zadataka, što znači da će obavljati isti posao kao i Cortana, kada je prvi put predstavljena.

Pored toga, novi AI će obavljati i dodatne korisne poslove, kao što su kreiranje sažetijih verzija tekstova, preformulacije teksta, podešavanje setovanja na računaru.

Cortana se pojavila u Windows 10 operativnom sistemu tokom 2015. godine. Ona je tada omogućavala da se definišu podsjetnici, otvaraju aplikacije i da se postavljaju pitanja, sve putem glasovnih komandi. Tokom godina, ovaj glasovni asistent je dobio nove funkcionalnosti, ali je dolaskom Windowsa 11 izgubio značajnost. Microsoft planira da ugasi i Cortana aplikacije za iOS i Android, a prestaće podrška za ovaj sistem i na njihovim Surface slušalicama i drugim uređajima.

Iako se zna da će podrška prestati tokom 2023. godine, još uvijek nije objavljen tačan datum tog događaja. Ali, jasno da je interesovanja Microsofta za Cortanu drastično opalo, jer je sada prioritet usmjeren ka sve većem broju AI alata, koji uključuju Bing Chatbot, i Microsoft 365 Copilot. Međutim, Cortana ipak neće biti potpuno izbačena. Ona će nastaviti da živi u nekim hardverskim proizvodima, mada se postavlja pitanje, do kada, prenosi "PCpress".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije