Internet

Moguć novi proces Rusije protiv Googlea

Moguć novi proces Rusije protiv Googlea
Foto: Ilustracija | Moguć novi proces Rusije protiv Googlea

Ruska državna regulatorna služba za komunikacije "Roskomnadzor" saopštila je danas da nije zadovoljna Googleovim sistemom filtriranja sadržaja i da bi mogla da pokrene novi proces protiv ove kompanije, javila je agencija RIA.

Rusija je prošle godine pokrenula civilnu tužbu protiv Googlea, optužujući ovu kompaniju da nije ispoštovala zakonsku obavezu da ukloni određene sadržaje iz rezultata pretrage interneta.

Šef "Roskomnadzora" Aleksander Žarov rekao je da nije isključena mogućnost pokretanja novog procesa i da je, tim povodomi, poslato pismo prvom čovjeku Googlea Leriju Pejdžu.

"Oni su do aprila postepeno povećali filtriranje zabranjenog saobraćaja, negdje oko 80 odsto, a moram da sa žaljenjem kažem da smo od 30. maja izmjerili da je taj procenat opao na 67,3 odsto", rekao je Žarov.

On je napomenuo da je iznos kazne čije izricanje omogućava relevantni zakon 700.000 rubalja (10.770) dolara.

"Roskomnadzor" je 11. decembra 2018. godine kaznio Google sa 500.000 rubalja (7.600) dolara zbog nepoštovanja zakona o pretraživačima interneta i obaveze da iz rezultata izbaci sajtove koji su u registru zabranjenog materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije