Internet

NASA kreirala video igru koja korisnike vodi u morske dubine

NASA kreirala video igru koja korisnike vodi u morske dubine
Foto: N.N. | NASA kreirala video igru koja korisnike vodi u morske dubine

Eksperti iz Agencije NASA kreirali su video igru koja pomaže u očuvanju koralnih grebena. U pitanju je igra NeMO-NET, a svi zainteresovani mogu da je igraju preko iPhone-a, iPad-a ili računara.

Tako igrači preko izabranih uređaja mogu da se spuste u dubine okeana, i da tamo identifikuju i klasifikuju korale na koje naiđu. Fotografije su snimljene tokom pravih naučnih ekspedicija, a igranje naučnicima pomaže da lakše sastave mapu koralnih grebena, što bi trebalo da pomogne u očuvanju prije nego što bude kasno.

U posljednjih nekoliko godina naučnici iz NASA-e posmatraju okeane, snimaju fotografije i koriste alate uz pomoć kojih dolaze do prizora koji se nalaze ispod površine. Uz pomoć instrumenata koji su montirani na dronove i druge letjelice došli su do 3D snimaka korala, algi i morskih trava koje pokrivaju dna okeana, a tokom ekspedicija u Portoriku, Gvamu i Američkoj Samoi. Naučnici sada rade na klasifikovanju podataka, i tu na scenu stupa igra, te igrači koji istražuju snimke sa ovih ekspedicija, uče o različitim vrstama korala i stavljaju akcenat na područja na kojima se neke vrste najviše pojavljuju.

Podaci koje igrači generišu igranjem služe za obuku superkompjutera koji bi trebalo da nauči da kasnije samostalno identifikuje korale, a i igrači u tom procesu uče o planeti, najviše o koralima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije