Internet

Na hakerskom forumu osvanuli ukradeni brojevi telefona WhatsApp korisnika

Na hakerskom forumu osvanuli ukradeni brojevi telefona WhatsApp korisnika
Foto: Pixabay | Na hakerskom forumu osvanuli ukradeni brojevi telefona WhatsApp korisnika

​Na jednom hakerskom forumu, koji se pojavio kao alternativa sada ugašenom Raidforums prodaje se 487 miliona brojeva mobilnih telefona korisnika WhatsAppa.

Prodavac kaže da baza podataka za 2022. sadrži podatke korisnika WhatsAppa iz 84 zemlje, i da je najveći broj korisnika iz Egipta (45 miliona ukradenih telefonskih brojeva), Italije (35 miliona) i SAD (32 miliona). Na listi se nalazi i Srbija sa 162.898 ukradenih telefonskih brojeva.

Kompletnu lista zemalja objavio je Cybernews.

Prodavac za podatke američkih korisnika traži 7.000 dolara, za britanske 2.500 dolara, a za njemačke 2.000 dolara.

On je na zahtjev podijelio uzorak podataka sa istraživačima koji su potom potvrdili da su brojevi u uzorku zaista brojevi korisnika WhatsAppa. Ovaj uzorak je sadržao 1.097 britanskih i 817 američkih mobilnih brojeva.

Prodavac nije otkrio kako je došao do baze podataka, samo je rekao da su "koristili svoju strategiju" za prikupljanje podataka. Bez obzira na način na koji su prikupljeni ovi podaci, štetu koju bi to moglo prouzrokovati ne treba olako shvatati, prenosi Informacija.rs.

Takve podatke sajber-kriminalci kupuju da bi ih koristili za "smishing" i "vishing" napade. Zbog toga se korisnicima savjetuje da budu oprezni sa pozivima nepoznatih ljudi, kao i sa sumnjivim porukama.

Lažno predstavljanje i prevara su uobičajeni pratioci curenja telefonskih brojeva.

Meta je za sada odbila da komentariše ovaj izvještaj. Cybernews spekuliše da su ove informacije mogle biti dobijene prikupljanjem informacija metodom koja je poznata kao "scraping", što bi u tom slučaju predstavljalo kršenje WhatsAppovih Uslove korišćenja usluge.

Pošto je Cybernews objavio ovu informaciju, oglas je izbrisan sa pomenutog hakerskog foruma, ali je objavljen još jedan oglas u kojem drugi prodavac tvrdi da prodaje detalje o korisnicima WhatsAppa.

Treba podsjetiti da je u januaru 2021. Facebook tužio portugalsku kompaniju zbog razvoja zlonamjernih ekstenzija za Googleov veb pregledač Chrome, koje omogućavaju scraping podataka.

U oktobru 2021. Meta je takođe tužila državljanina Ukrajine za krađu podataka 178 miliona korisnika društvene mreže i prodaju ukradenih podataka na hakerskim forumima, prenosi b92.

Takođe, ova vijest dolazi godinu dana nakon što su mediji objavili vijest o masovnom curenju podataka korisnika Facebooka. Tada je objavljeno da su procurili podaci o 533 miliona korisnika društvene mreže iz 106 zemalja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije