Internet

Pratite nas na Google news

Najzapraćenijima na TikToku Facebook nudi stotine hiljada dolara

Najzapraćenijima na TikToku Facebook nudi stotine hiljada dolara
Foto: pixabay.com | Najzapraćenijima na TikToku Facebook nudi stotine hiljada dolara
N.N.

Facebook je TikTok influenserima sa najvećim brojem pratilaca ponudio na stotine hiljada dolara da pređu na Instagram Reels.

U trenutku kada američke vlasti razmišljaju o zabrani popularne aplikacije TikTok, taj servis za distribuciju kratkih video snimaka suočava se sa još jednim velikim izazovom.

Instagram, popularna aplikacija u vlasništvu Facebooka, sprema se da, početkom avgusta, lansira svoju novu opciju za kratke video snimke - Reels. Upravo zbog toga, Facebook je TikTok influenserima sa milionima pratilaca dao prilično "zanimljive" ponude ne bi li ih namamio da se presele na Instagram Reels, piše Wall Street Journal.

Reels je široko shvaćen kao ozbiljan pokušaj Facebooka da preotme dio TikTok-ovog "tržišnog kolača". Inače, ta video platforma u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, u aprilu je premašila broj od dvije milijarde daunloada.

U takvoj situaciji, Facebook je navodno zatražio od kreatora TikTok sadržaja da ubuduće svoje video snimke postavljaju isključuvo na Reels ili prvo na Reels nalog, pa tek onda na ostale mreže. Za uzvrat im je ponuđena novčana naknada za svaki video, uz obavezu da potpišu ugovor prema kome će detalji dogovora morati da ostanu tajni.

U okviru ovog svog najnovijeg poslovnog poteza, Facebook je TikTok influenserima sa najvećim brojem pratilaca ponudio stotine hiljada dolara, prvenstveno onima koji se saglase sa time da postuju svoje video snimke isključivo na Reels platformi.

Ovo, inače, nije prvi put da se dvije kompanije direktno sukobljavaju oko svojih najvećih influensera, konstatuje Forbes. Prethodno je TikTok pokrenuo reklamnu kampanju na Facebooku i Instagramu, a prošlog četvrtka je pokrenuo finansiranje u iznosu od 200 miliona dolara, prvenstveno namijenjeno zadržavanju najznačajnijih influensera, a time zadržavanju njihovih pratilaca i privlačenju novih.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije