Internet

Ne klikajte na ovakav link na Viberu

Ne klikajte na ovakav link na Viberu
Foto: mobiletrans | Ne klikćite na ovakav link na Viberu

Nacionalni Centar za prevenciju bezbjednosnih rizika u IKT sistemima (CERT) Srbije upozorio je građane na aktuelne sajber napade preko aplikacije Viber, u kojem napadači mogu da pristupe listi kontakata na mobilnom telefonu, čitaju sve poruke i lažno se predstavljaju kao - vlasnici telefona.

„Nacionalni CERT Republike Srbije obaveštava i upozorava sve korisnike da je aktuelna fišing kampanja na Viber-u koju karakterišu linkovi koji počinju sa tekstom ‘https://www.viber.com/activate_secondary/’. Ukoliko primite poruku sa ovakvim sadržajem, preporuka Nacionalnog CERT-a je da ne pristupate linkovima iz poruke jer na taj način možete kompromitovati svoj nalog na Viber-u“, upozorio je CERT.

Klikom na link, kako se navodi -„omogućavate napadaču da registruje svoj uređaj kao dodatni uređaj za pristup vašem Viber nalogu, čime dobija mogućnost da čita vaše poruke, pristupa vašoj listi kontakata i da se lažno predstavlja u vaše ime“.

CERT je objavio preporuke građanima u cilju zaštite.

„Da biste bili zaštićeni najbitnije je da znate sledeće: Ne otvarajte sumnjive linkove – ako dobijete poruku sa linkom koju niste očekivali ili koja izgleda neobično, nemojte je otvarati. Potvrdite izvor – ako vam neko od vaših kontakata pošalje link, proverite sa njim putem drugog načina komunikacije da li je zaista imao nameru da vam pošalje taj link.

Koristite zvanične linkove – uvek koristite zvaničnu veb lokaciju ili aplikaciju Viber za sve neophodne radnje u vezi sa nalogom. I redovno ažurirajte Viber aplikaciju“, naveo je CERT.

Kako postupiti ukoliko vas prevare

Građani koji ipak „kliknu“ na kompromitujući link, trebalo bi da deaktiviraju pristup svom Viber nalogu na drugim uređanima (kompjuterima i tabletima), prenosi N1.

Da biste deaktivirali pristup vašem Viber nalogu na drugim uređajima – računarima ili tabletima – potrebno je, preporučuje CERT, da na vašem mobilnom telefonu preduzmete sljedeće radnje:

Otvorite Viber aplikaciju na svom mobilnom uređaju.

Izaberite opciju More (Još) u donjem desnom uglu ekrana kako biste pristupili meniju.

Izaberite opciju Settings (Podešavanja) da biste pristupili postavkama podešavanja.

Izaberite Account (Nalog).

Izaberite Desktop and Tablets (Desktop i tablet), na ovaj način ćete pristupiti listi uređaja na kojima je aktivan vaš Viber nalog.

Sa ponuđene liste potrebno je izabrati uređaj koji želite da deaktivirate.

Potvrdite deaktivaciju kada se to od vas zatraži.

„Primenom navedenih koraka možete ukloniti vaš Viber nalog sa odabranih uređaja i na taj način onemogućiti korišćenje svog naloga na nekom od njih“, ukazao je CERT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije