Internet

Neko je razbio Windows XP aktivaciju

Neko je razbio Windows XP aktivaciju
Foto: Pixnio | Neko je razbio Windows XP aktivaciju

Algoritam za aktivaciju za Windows XP je, nevjerovatno, konačno potpuno razbijen, omogućavajući potpuno vanmrežnu aktivaciju, prema "The Register" (preko "Ars Technica"). Post na blogu na "tinyapps" pokriva post na "Redditu" u kojem se raspravlja o tome, ali program koji to dozvoljava očigledno postoji najmanje nekoliko mjeseci, vjerovatno lebdjeći u etru kao torrent preuzimanje.

Što se tiče ko je kreirao softver, niko u postu na subredditu ne zna, uključujući korisnika "retroreviewyt", koji ga je prvi podijelio i čak nije siguran odakle su ga dobili, nagađajući da je došao negdje iz torrenta.

U međuvremenu, izgleda da neko radi na obrnutom inženjeringu softvera. Korisnik koji sebe naziva "Neo-Desktop" ubacio je program u "Github" i rekao u tamošnjoj diskusiji da rade na kreiranju verzije otvorenog koda.

Microsoft je prekinuo zvaničnu podršku za Windows XP prije nešto više od devet godina. U stvari, tek 2021. godine, Windows XP je ostao najpopularniji operativni sistem u Jermeniji. A 2019. godine, Forbes je detaljno opisao studiju "SpiceWorksa" koja je otkrila da jedno od tri američka preduzeća još uvijek ima najmanje jednu Windows XP mašinu na svojim mrežama.

To je primoralo kompaniju da izda bezbjednosna ažuriranja kada se pojavi nešto dovoljno loše. Sećate se "WannaCry"? Windows XP je dobio lijek protiv toga 2017. Sličan eksploatacija je podstakla još jednu 2019. godine, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije