Internet

Nekoliko američkih država planira tužiti Facebook

Nekoliko američkih država planira tužiti Facebook
Foto: Ilustracija | Nekoliko američkih država planira tužiti Facebook

Nekoliko američkih država predvođenih Njujorkom istražuju Facebook zbog mogućeg kršenja povjerenja i sigurnosti, a sljedeće sedmice planiraju pokrenuti tužbu protiv ovog giganta, saznaje Reuters.

Više od 40 saveznih američkih država planira potpisati tužbu, a u pitanju je druga velika tužba koja je pokrenuta protiv ove kompanije u 2020. godini. Ranije ih je tužilo američko Ministarstvo pravosuđa koje istražuje četiri velike tehnološke kompanije u svijetu - Amazon, Apple, Google i Facebook.

Nije poznato šta sve države koje će potpisati tužbu zamjeraju Facebooku, ali jedna od optužbi koja se često spominje je strateška kupovina konkurencije kao što su Instagram i WhatsApp.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg je na svjedočenju u Kongresu tvrdio da kompanija ima niz konkurenata među kojima su neki i ogromni, a da je Facebook WhatsAppu i Instagramu pomogao da ojačaju i pretvore se u moćne društvene mreže kakve danas jesu.

Savezna trgovinska komisija, čiji su se državni predstavnici već sastajali, bi ubrzo mogla podnijeti tužbu okružnom sudu ili sudiji za upravno pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije