Internet

Nevjerovatni hakerski napadi: Preko klima uređaja do sistema

Nevjerovatni hakerski napadi: Preko klima uređaja do sistema
Foto: Ilustracija | Nevjerovatni hakerski napadi: Preko klima uređaja do sistema

U namjeri da pristupe korporativnim računarskim sistemima, hakeri sve češće napadaju internet stvari poput klima uređaja i CCTV kamera.

Internet stvari su kombinacija hardvera, softvera i aplikacija koja povezuje predmete iz našeg svakodnevnog života koji su opremljeni senzorima, procesorima i uređajima za komunikaciju. Tačnije, ovaj pojam se odnosi na uređaje koji su povezani na internet i putem kojih je moguća razmjena podataka. 

Izvršna direktorka kompanije Darktrace Nikol Igan rekla je da postoji mnogo takvih uređaja od termostata, rashladnih sistema, klima uređaja do bežičnih zvučnika koje ljudi nose sa sobom, što je potencijalna (nezaštićena) meta hakerskih napada, piše "Business Insider". 

Ona je kao primjer navela slučaj na kom je njena firma radila. U jednom kazinu hakerski napad izvršen je na termometru u akvarijumu. 

Hakeri su uz pomoć termostata pristupili mreži, a zatim i bazi podataka odakle su i prikupili potrebne informacije. 

Robert Hanigan, bivši direktor britanske obavještajne agencije za praćenje elektronskih komunikacija GCHQ, prisustvovao je panelu potvrdivši da je napad na internet stvari rastući problem za kompanije. 

"Znam za banku koja je bila hakovana preko CCTV kamera“, rekao je Hanigan dodajući da je problem što takvi uređaji i dalje rade.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije