Internet

Nokia i Samsung postigle sporazum oko korišćenja patenata za 5G

Nokia i Samsung postigle sporazum oko korišćenja patenata za 5G
Foto: N.N. | Nokia i Samsung postigle sporazum oko korišćenja patenata za 5G
Tanjug

​Finski tehnološki gigant Nokia potpisao je novi ugovor o licenciranju svojih 5G patenata Samsungu.

Riječ je o najmanje 4.500 patenata koji se smatraju "bitnim" za razvoj standarda nove generacije, prenijela je danas ANSA.

Kako navodi italijanska agencija, prethodni ugovor koji je istekao u decembru, već je omogućio korejskoj kompaniji pristup nekim od Nokijinih tehnologija, takođe integrišući 5G rješenja u proizvode namijenjene tržištu.

Prema saopštenju koje je objavila Nokia, sporazum daje Samsungu pristup "ključnim izumima u 5G i drugim tehnologijama".

"Samsung je lider u sektoru pametnih telefona i drago nam je što smo postigli novi sporazum sa njima", objasnila je Dženi Lukander, predsjednica Nokia Technologies, dodajući da će ovaj potez dvjema kompanijama ponuditi "slobodu inovacija", podvlačeći da je "snaga Nokia patenata, rezultat decenija ulaganja u istraživanje i razvoj".

Finska kompanija je saopštila da je uložila više od 130 milijardi evra u istraživanje i razvoj od 2000. godine, što je rezultiralo u više od 20.000 kategorija patenata, od kojih se 4.500 smatra "esencijalnim" za 5G tehnologiju.

Kompanije mogu da licenciraju i koriste ove tehnologije bez potrebe za sopstvenim investicijama, podstičući inovacije i razvoj novih proizvoda i usluga za potrošače.

Iako su uslovi ugovora ostali povjerljivi, postoji potvrda da će Samsung isplaćivati tantijeme kompaniji Nokia za višegodišnji period počevši od 1. januara 2023. Nokia je 2021. godine postala jedna od prvih kompanija koja je dobila ISO 9001 sertifikat za menadžment svog patentnog portfolija.

Sertifikacija procjenjuje organizacije na osnovu njihove sposobnosti da dosljedno daju kvalitetne rezultate prilikom projektovanja, razvoja i isporuke proizvoda i usluga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije