Internet

Pratite nas na Google news

Nova ekstenzija za Chrome korisnicima prikazuje na koji način ih reklame prate

Nova ekstenzija za Chrome korisnicima prikazuje na koji način ih reklame prate
Foto: Ilustracija | Nova ekstenzija za Chrome korisnicima prikazuje na koji način ih reklame prate
N.N.

Reklame i oglasi su dio Interneta, ali za razliku od stvarnog/fizičkog svijeta, digitalne reklame su mnogo pametnije jer mogu da prate korisnika, njegove navike tokom pretraživanja interneta. To znači da kompanije znaju šta korisnik voli, šta izbjegava, šta pretražuje i na taj način mogu da kreiraju ciljane reklame koje su usmjerene ka konkretnim korisnicima ili grupama.

Oni koji žele više transparentnosti o tome šta ove reklame konkretno rade kada prate korisnika, možda će biti zainteresovani za Google-ovu novu ekstenziju za Chrome, pod nazivom Ads Transparency Spotlight.

Ovo je ekstenzija koja prikazuje koliko reklama je učitano u stranicu, ko su oglašivači i koje informacije se koriste za preporuke ovih reklama.

Prema navodima Google-a, Ads Transparency Spotlight (Alpha) ekstenzija za Chrome je dio aktuelne inicijative da se korisnicima pruži bolji uvid u podatke koji se koriste za personalizovanje reklama, kao i za bolju kontrolu tih podataka. Trenutno, ekstenzija funkcioniše samo za Google oglase, a očekuje se da će u budućnosti pokriti i druge platforme.

(benchmark.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije