Internet

Nova funkcija Google Chrome-a oduševljava korisnike

Nova funkcija Google Chrome-a oduševljava korisnike
Foto: N.N. | Nova funkcija Google Chrome-a oduševljava korisnike
N.N.

U Google su dosad već poduzeli niz mjera kako bi korisnike obavijestili ako se nađu na web odredištu koje nije zaštićeno enkripcijom, a sada nastavljaju u tom smjeru.

Umjesto zelenog lokotića i riječi secure na krajnjem lijevom dijelu adresne trake, koji će biti prisutni ukoliko ste se našli na web odredištu koje koristi enkriptirani protokol HTTPS, web preglednik Chrome prikazaće riječi not secure ako web odredište koristi stariji protokol HTTPS.

Kliknete li na te riječi pojaviće se upozorenje kako na tom web odredištu ne biste trebali unositi osjetljive podatke i informacije jer bi ih mogli presresti i ukrasti hakeri., upozorava tportal.

U većini slučajeva alarm će služiti kao pokazatelj da web odredište treba nadogradnju, ne nužno i kao upozorenje da se neko sprema ukrasti i zloupotrijebiti vaše podatke. Ipak, budite oprezni jer ta web odredišta nisu zaštićena enkripcijom pa se lakše može dogoditi da postanete žrtvom zlonamjernog softvera i krađe podataka.

Do Chromeovog izdanja 69, najavljenog za septembar ove godine, sigurna web odredišta prepoznavaćete po sličici crnog lokotića umjesto zelenog te ispisu riječi secure.

 Izdanje 70, koje bi trebalo pristići tokom oktobra prikazaće upozorenje not secure crvenim slovima umjesto crnim.

(NN/n1info.com)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije