Internet

Nova pravila protiv Wikipedia nasilja

Nova pravila protiv Wikipedia nasilja
Foto: N.N. | Nova pravila protiv Wikipedia nasilja

Wikipedia planira da stane na put svakom nepoželjnom ponašanju u okviru platforme, a uz pomoć formalnijeg načina moderiranja sadržaja, prenosi PC Press.

Šta je to "Wikipedia nasilje"?

Tokom godina se formirala posebna vrsta online nasilja, karakterističnog samo za Wikipedia-u, a u obliku pogrešnih informacija, te nasilnim promjenama sadržaja, sa ciljem da se povrijedi neka javna ličnost, ili da se sadržaj mijenja u skladu sa privatnim uvjerenjima moderatora. 

Wikimedia fondacija planira da to u budućnosti sprečava, a uz pomoć novih setova pravila, te banovanje svih onih moderatora i korisnika koji ih budu kršili. 

Pored toga se planira da se više ulaže u Trust i Safety timove, te da se poveća broj zaposlenih, ali i količina sigurnosnih alata.

Cilj je da se razvija i podržava bezbjedno okruženje, te prakse i alati koji eliminišu toksično ponašanje. 

Najveći problem je u vezi sa Wikipedia volonterima koji su posvećeni, ali neretko ulaze u moderatorske ratove, posebno kada su u pitanju kontroverzne teme. 

Na taj način ugrožavaju korisničko iskustvo, te reputaciju platforme na kojoj mnogi tragaju za informacijama, i očekuju da pročitano bude tačno, a ne oblikovano privatnim uvjerenjima i predrasudama moderatora.

Uprkos problemima Wikipedia-i se vjeruje, pa je i YouTube koristi za demantovanje video sadržaja koji podržavaju teorije zavjere. 

Da bi se nastavilo sa takvom reputacijom neophodno je da se neki dijelovi unaprijede, a posebno oni koji utiču na moderiranje i tačnost sadržaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije