Internet

Novi Google algoritam rješava JPEG probleme veličine i kvaliteta slika

Novi Google algoritam rješava JPEG probleme veličine i kvaliteta slika
Foto: Pexels/JESHOOTS.com | Novi Google algoritam rješava JPEG probleme veličine i kvaliteta slika

Kompresija slika često može da bude izazov, posebno kada je riječ o JPEG formatu, a Google je u cilju rješavanja tog problema predstavio svoju novu Jpegli kompresionu metodu. Ovaj novi Google algoritam kompresije obećava poboljšanje od 35 procenata u odnosu na druge metode, isto kao i nekoliko godina ranije, čime se poboljšava kvalitet slike i štedi kako na prostoru za skladištenje, tako i na propusnom opsegu.

To znači da je u pitanju u stvari novo rješenje za kompresiju i kodiranje fotografija sa boljim kvalitetom. Najveći problem kod kodiranja predstavlja pravljenje što manje izlazne datoteke, a da se pri tom procesu ne izgubi ili da se bar, što manje izgubi na kvalitetu slike. Jpegli bi ovaj proces trebalo da unaprijedi, a kompatibilan je sa postojećim JPEG algoritmima za kompresiju, čime postaje lako primjenljiv kao zamjenski alat.

Uz to, on redukuje šum i čuva više detalja u manjim fajlovima, nudeći poboljšani kvalitet slike onlajn. Jpegli je takođe alat otvorenog koda i svako ko je više zainteresovan za njega, može mu pristupiti i putem Github-a.

Ovaj način kompresije može posebno da bude koristan za optimizaciju veb sajtova, s obzirom da smanjenje veličine slika može značajno da ubrza vrijeme učitavanja stranice. Jpegli funkcioniše i sa najčešće korišćenom osmobitnom tehnologijom, a opciono, podržava i 10+ bitova, što dovodi do manjeg broja problema sa slikama, najavila je kompanija uz detaljna objašenjenja u svojoj blog objavi, prenosi Benchmark

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije