Internet

Novi operativni sistem tehnički spreman, nedostaje ekosistem

Novi operativni sistem tehnički spreman, nedostaje ekosistem
Foto: Huawei | Novi operativni sistem tehnički spreman, nedostaje ekosistem

I pored toga što je kompanija Huawei najavila da će uskoro predstaviti zamjenu za operativni sistem Android, taj kineski tehnološki gigant sada priznaje da ima problem.

Iako je kompanija stavljena na crnu listu, što je sprečava da posluje sa američkim kompanijama, Huawei i dalje napreduje. Prihodi kompanije u trećem kvartalu porasli su za 24,4 odsto u odnosu na 2018. godinu, a i prodaja telefona je skočila.

Predsjednik odjeljenja za pametne telefone kompanije Huawei Kevin Ho je rekao da je tehnologija potrebna za pokretanje mobilnog operativnog sistema Harmony OS spremna, ali da joj nedostaje ekosistem, prenosi sajt Technode.

Govoreći na nedavno održanoj TechCrunch Shenzhen 2019 konferenciji Ho je navodno rekao da kompanija sarađuje sa programerima softvera jer treba da usavrši svoj operativni sistem tako što će napraviti aplikacije za njega.

Od Harmonyja, koji je predstavljen ovog avgusta, očekuje se da će postati alternativa Googleovom operativnom sistemu Android, koji je Huawei koristio prije nego što je stavljen na američku crnu listu, zbog čega je drugom najvećem svjetskom proizvođaču mobilnih telefona zabranjeno da koristi usluge i sarađuje sa američkim kompanijama.

Stariji potpredsjednik Huaweija Vinsent Pang je izjavio da će kompanija u narednih sedam do devet mjeseci odlučiti da li će ići napred uvodeći operativni sistem Harmony u svoje telefone. U oktobru je Financial Times objavio, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Huaweija, da bi moglo proći i godinu dana pre nego što kompanija razvije alternativu Googleovim uslugama.

Zbog privremene zabrane, potrošači koji koriste starije modele i dalje mogu da koriste Googleove aplikacije na svojim uređajima, ali Huaweijev najnoviji premijum model Mate 30 ne sadrži nijednu Googleovu uslugu.

Huawei je pozicionirao Harmony kao "all-in-one" platformu, koja će programerima softvera omogućiti da naprave jednu aplikaciju koja će se pokretati na svim uređajima te kompanije. Kevin Ho je rekao da u ovom trenutku kineski gigant ne planira da pusti u prodaju buduće uređaje koji rade na operativnom sistemu Harmony, koji je trenutno predstavljen samo na pametnim televizorima: Huawei Vision, Honor Vision i Honor Vision Pro.

Američka zabrana nametnuta Huaweiju dio je oštrog trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, pri čemu su obe strane nametnule višemilionske tarife jedna drugoj.

Trgovinski spor zatresao je tržišta širom svijeta i uticao na globalnu ekonomiju. Predsjednik SAD Donald Tramp nazvao je kompaniju Huawei prijetnjom po nacionalnu bezbjednost SAD, tvrdeći da ona koristi svoje uređaje za špijuniranje kupaca na zahtjev kineskih vlasti.

Peking i Huawei su negirali takve optužbe.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije