Internet

Novi sistem kreira najuvjerljivije lažne vijesti do sada

Novi sistem kreira najuvjerljivije lažne vijesti do sada
Foto: N.N. | Novi sistem kreira najuvjerljivije lažne vijesti do sada

U namjeri da spriječi da se lažne vijesti koje kreiraju sistemi vještačke inteligencije šire internetom, tim naučnika je napravio AI sistem koji pravi najuvjerljivije lažne vijesti koje je čovječanstvo do sada imalo prilike da pročita.

Novi sistem, koji je ponio ime GROVER, lažne vijesti može da piše samo na osnovu senzacionalističkih naslova, a kreatori tvrde da su uvjerljivije od onih koje pišu ljudska bića.

Najbolja odbrana od novog tipa lažnih vijesti je sam GROVER, budući da za razliku od drugih aktuelnih sistema, koji lažne vijesti detektuju sa 73 odsto tačnosti, GROVER ide do čak 92 odsto.

To znači da su GROVER algoritmi, pored toga što mogu da pišu lažne vijesti, u stanju i da ih detektuju, a naročito one koje kreiraju botovi, i u tome su bolji od bilo kojeg drugog postojećeg sistema.

Tako bi, ako dođe u pogrešne ruke, GROVER mogao da internet preplavi lažnim vijestima koje bi javnost ubijedile u istinitost napisanih informacija, te osigura da potraju, budući da ih drugi sistemi ne bi prepoznavali kao lažne.

Tim naučnika sa Univerziteta u Vašingtonu, koji je zaslužan za kreiranje GROVER-a, planira da spriječi zloupotrebu tako što će alatku odmah učiniti dostupnom čitavoj javnosti, te će svako ko poželi moći da je koristi za proveravanje prirode objavljenih vijesti.

Prednost GROVER-a je u tome što analizira više aspekata vijesti od drugih alata, te ne preispituje samo tijelo teksta, već i naslov, medij, autora vijesti, te druge detalje koji bi mogli da pomognu u raskrinkavanju sadržaja čiji je cilj da dezinformišu.

(Futurism)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije