Internet

Pratite nas na Google news

Novi uslovi korišćenja Googla napisani jednostavnijim jezikom

Novi uslovi korišćenja Googla napisani jednostavnijim jezikom
Foto: Tanjug/AP | Novi uslovi korišćenja Googla napisani jednostavnijim jezikom
Beta

Kompanija Google juče je ažurirala uslove korišćenja usluga, kako bi ljudi tačno znali na šta pristaju kada koriste njene onlajn servise.

Nova verzija uslova, koji će stupiti na snagu 31. marta, napisana je jednostavnijim jezikom, ali će i dalje biti prilično obiman dokument, i to za 2.000 riječi duži od sadašnjeg.

To će biti najveće izmene ugovora o opštim uslovima korišćenja od 2012. Proteklih nekoliko godina Google je više puta ažurirao svoju politiku i mijenjao pravila o tome šta jeste a šta nije dozvoljeno na njegovim sajtovima, kako je tehnološka industrija postajala sve češće predmet ispitivanja širom Evrope i SAD.

Google, Facebook, Twitter i druge digitalne kompanije dospele su u centar pažnje kada su regulatori i klijenti počeli da ispituju koliko tačno te kompanije znaju o svojim korisnicima i šta rade s tim informacijama.

Facebook je prošle godine izmijenio uslove korišćenja svojih usluga kako bi pojasnio kako zaradjuje novac od korisničkih podataka.

Google je saopštio da nije promijenio ništa značajno u dokumentu, nego da je koristio jednostavan jezik da opiše ko može da koristi njegove proizvode i šta se može objaviti onlajn.

"Uopšteno govoreći, dajemo vam dozvolu da koristite naše usluge ako pristanete na ove uslove, koji opisuju kako Google biznis funkcioniše i kako zarađujemo novac", navodi se u dokumentu.

Ažurirana verzija sadrži oko 2.000 riječi više, dijelom zbog toga što su navedene brojne definicije i obuhvaćeni su i Google Drive i pretraživač Chrome.

Politika privatnosti je odvojena i bila je bitno izmijenjena 2018. od kada se u EU primjenjuju sveobuhvatni zakoni o zaštiti privatnih podataka.

Kompanija je odvojeno ažurirala i stranu "O Googleu" da bi objasnila kako zarađuje od prodaje reklama, često koristeći informacije korisnika koje sakuplja.

Google je takođe saopštio da će zbog izlaska Velike Britanije iz EU provajdera za britanske korisnike usluga prebaciti iz Irske u SAD. To ipak, tvrdi kompanija, neće uticati na način zaštite ili korišćenja podataka korisnika u Britaniji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije