Internet

Pratite nas na Google news

Novo ažuriranje Google Chrome 76 donosi veliku promjenu

Novo ažuriranje Google Chrome 76 donosi veliku promjenu
Foto: N.N. | Novo ažuriranje Google Chrome 76 donosi veliku promjenu
N.N.

Nova verzija Google Chrome 76, koja će biti dostupna 30. jula, popraviće rupu, koja je omogućavala web stranicama otkrivanje posjetilaca koji su u anonimnom načinu rada, što je uticalo na način na koji izdavači prikazuju njihov sadržaj anonimnim posjetiocima.

U postu na Googleovom blogu, objavljeno je da su neke web stranice koristile neplaniranu rupu u programu Chromeovog API-ja za FileSystem. Kada ste u anonimnom načinu, API je onemogućen, tako da korisnik ne ostavlja nikakve tragove svojih aktivnosti. Tako neke web stranice provjeravaju dostupnost API-ja, a ako ga ne pronađu, zaključuju da je uključen anonimni način rada web preglednika.

U najnovijem Chromeu 76 funkcije API-ja za FileSystem biće promijenjene, kako bi se spriječilo otkrivanje anonimnog načina rada. Google je također izrazio svoju predanost principima anonimnog pregledavanja ili "Incognito Mode" za one koji to žele, rekavši da će popraviti bilo koji način otkrivanja anonimnog načina korištenje Chrome preglednika.

Ova promjena će uticati na izdavače web stranica, posebno one koji u anonimnom načinu  pregledavanja pokušavaju zaobići oglase od kojih se stranice i finansiraju.

 Tako su neki veći portali poput Boston Globe počeli blokirati posjetioce  u anonimnom načinu rada, zahtijevajući od korisnika u privatnom pregledavanju da se prijave na plaćene pretplatničke račune kako bi dobili pristup toj web stranici. New York Times, Los Angeles Times i mnogi drugi "news" portali su slijedili ovaj primjer.

Ispitivanje ove funkcionalnosti s beta-verzijom Chromea 76 utvrđeno je da sada portali poput Boston Globe, Nju Jork Tajms i Los Anđeles Tajms nisu uspjeli otkriti da je preglednik u anonimnom modu, za razliku od Chromea 75.

Google je priznao da će taj potez zakomplikovati situaciju izdavačima koji naplaćuju čitanje njihovog sadržaja, jer su mnoge web stranice ograničavale čitatelje bez pretplate na ograničen broj besplatnih članaka mjesečno. Međutim, s novom verzijom Chromea, anonimni način rada može zaobići sva ova ograničenja.

Google je rekao da su dosadašnje metode mjerenja "inherentno porozne", jer zahtijevaju kolačiće za praćenje broja besplatnih članaka koje je korisnik pregledao. Firma je predložila opcije za takve web stranice s vijestima, koje uključuju smanjenje broja besplatnih članaka, koje zahtijevaju besplatnu registraciju za pregled besplatnog sadržaja, kako bi pretplata na sve članke imala smisla.

"Jer svaki pristup temeljen na detekciji anonimnog pregledavanja narušava glavna načela anonimnog korištenja", rekao je Google.

(NN/pcchip.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije