Internet

Novo ćiriličko pismo za ekranski prikaz i štampu od 27. januara

Novo ćiriličko pismo za ekranski prikaz i štampu od 27. januara
Foto: Ilustracija/Arhiva | Novo ćiriličko pismo za ekranski prikaz i štampu od 27. januara

Treće pismo srpske ćirilice posebno dizajnirano za ekranski prikaz Lingva RNIDS biće predstavljeno onlajn, u okviru događaja "Chirilica u oku posmatrača", 27. januara na YouTube kanalu Registar nacionalnog internet domena Srbije, najavili su danas iz RNIDS-a.

Događaj će početi u 11 sati na platformi https://youtu.be/Df8HHa0ld2E, a novo ćiriličko pismo biće predstavljeno povodom obilježavanja desete godišnjice od početka registracije .srb domena Fondacija RNIDS.

Ligva RNIDS je pismo kreirano u saradnji sa organizacijom Tipometar.

Autor pisma je asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na studijskom programu Grafičko inženjerstvo i dizajn Petar Vasilić, koji ga je prilagodio štampi i prikazu na ekranu.

Na raspolaganju će biti četiri fonta pisma i to: LingvaRNIDS-Regular, LingvaRNIDS-Italic, LingvaRNIDS-Bold, LingvaRNIDS-Thin.

Uspravne varijante ovog pisma su prelaznog, a Italic varijanta je humanističkog tipa i razlikuje se po oblicima od uspravne, dok je normalna težina pisma pogodna za sitnije tekstove koji se duže čitaju.

Bold i Italic služe za isticanje teksta, a Bold težina pored Thin težine pruža fin kontrast koji može biti interesantan u grafičkom dizajnu.

Najavljeno je da će, u okviru događaja, dizajner, vizuelni umjetnik, autor i profesor Slavimir Stojanović Futro održati predavanje na temu "Ćirilica kao deo vizuelnog identiteta".

U fokusa predavanja biće fenomen komunikacije ćiriličkog pisma, estetike i nasljeđa koju ono nosi u specifičnim lokalnim okolnostima, a u odnosu na kompletnu profesiju savremenog grafičkog dizajna, nastalu na tekovinama zapadnog kapitalizma, koja samim tim djeluje asinhrono u odnosu na naš kulturni mikrokosmos.

Futro će govoriti o tome kako se dizajner suočava sa ovim izazovima u pokušaju da kreira relevantne vizuelne identitete koji pomijeraju čitavo društvo napred, korak po korak, navedeno je u saopštenju.

Takođe, na onlajn događaju izlagaće i grafički dizajner, osnivač i vlasnik studija Logoholik Bojan Stefanović, koji će tokom svog predavanja posebnu pažnju posvetiti problemu srpskog ćiriličkog kurziva.

Stefanović će pružiti sažet osvrt na status srpske ćirilice u svakodnevnoj upotrebi na digitalnim platformama, ali i analizirati dobra rješenja iz prakse kroz primjer redizajna sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Govoriće i o tehničkoj podršci postojećih platformi pri korišćenju srpskog ćiriličkog kurziva sa presjekom trenutne tipografske ponude.

RNIDS je do sada poklonio dva pisma dostupnih za besplatno preuzimanje na njihovom sajtu - pismo Areal RNIDS, autorke Olivere Stojadinović, i Orto RNIDS, autorke Ane Prodanović, kako b se povećao fond besplatno dostupnih resursa za kreiranje internet sadržaja na ćirilici.

Iz RNIDS-a podsjećaju da je registracija .srb domena počela prije 10 godina, 27. januara 2012. godine, kada je .srb, poslije .rf, postao drugi domen na svijetu, čiji je nazive moguće registrovati na ćirilici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije