SP Qatar 2022.

Internet

Nvidia potvrdila da su hakeri ukrali intelektualnu svojinu

Nvidia potvrdila da su hakeri ukrali intelektualnu svojinu
Foto: Unsplash/Markus Spiske | Nvidia potvrdila da su hakeri ukrali intelektualnu svojinu
N.N.

Pojavilo se više detalja o hakerskom incidentu u kojem su se našli Nvidia i grupa koja preuzima odgovornost za probijanje sigurnosti, pod nazivom Lapsus (LAPSU$).

Nekoliko dana, nakon što se ovaj napad pojavio u javnosti, Nvidia je potvrdila incident ističući da su neke vlasničke informacije zaista ukradene. Istovremeno, kompanija umanjuje značaj izvještaja koji pominju postojanje ransomvera.

Objavljeno je da je Lapsus ukrao 1TB podataka od Nvidije, uključujući skice, izvorne kodove za drajvere, detalje o firmveru i drugo. Hakerska grupa tvrdi i da je došla u posjed alatke koja u potpunosti premošćava Nvidijin limiter brzine heširanja na GeForce seriji grafičkih karti.

Kako se priča razvijala, izvještaji pominju da je Nvidia uzvratila hakovanjem Lapsusa. Lapsus je kompaniju optužio da je "uzvratila vatru" sopstvenim ransomverom, ali da su hakeri srećom imali odgovor na to.

Još uvijek nije jasno šta se konkretno dešava, mada je Nvidia potvrdila da je bila predmet probijanja podataka od strane hakera.

"Istražujemo incident. Naše poslovne i komercijalne aktivnosti se nastavljaju neometano. I dalje radimo na procjeni prirode napada i nemamo dodatne detalje", rekli su iz kompanije na početku.

Nakon toga, iz Nvidije stižu sljedeće informacije:

"Nvidia je 23. februara 2022. postala svjesna sajber bezbjednosnog incidenta, koji je uticao na IT resurse. Ubrzo nakon otkrivanja incidenta, dodatno smo ojačali našu mrežu, angažovali stručnjake za odgovor na incidente u sajber bezbjednosti i obavijestili organe za sprovođenje zakona.

Nemamo dokaza da je ransomvare primijenjen u Nvidia okruženju ili da je to povezano sa sukobom Rusije i Ukrajine. Međutim, svjesni smo da su akteri prijetnji preuzeli akreditive zaposlenih i neke vlasničke informacije Nvidije iz naših sistema i počeli su da ih objavljuju na vebu. Naš tim radi na analizi tih informacija. Ne očekujemo bilo kakav poremećaj u našem poslovanju ili našoj sposobnosti da opslužujemo naše klijente kao rezultat tog incidenta.

Bezbjednost je kontinuiran proces koji Nvidia doživljva veoma ozbiljno - i svakodnevno ulažemo u zaštitu i kvalitet našeg koda i proizvoda".

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije