Internet

Ognjen Lazić iz Teslića napravio prvu aplikaciju za obuku planinara

Ognjen Lazić iz Teslića napravio prvu aplikaciju za obuku planinara
Foto: N.N. | Ognjen Lazić iz Teslića napravio prvu aplikaciju za obuku planinara

TESLIĆ - Ognjen Lazić (20) iz Teslića, student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, je mlada nada u softverskim tehnologijama, izdao je svoju četvrtu aplikaciju, a ujedno i prvu o planinarskoj obuci kod nas i u svijetu.

On je tek završio prvu godinu studija, a svoje slobodno vrijeme je, kako nam kaže, iskoristio da stvori ovu aplikaciju.

Lazić je još kao srednjoškolac plasirao svoje prve projekte, odnosno aplikaciju brzog čitanja i "Maturant".

Ključ njegovog uspjeha, kako kaže, krije se najviše u trudu i konstantnom radu.

"Potrebno je dosta truda i rada kako bi se napravila aplikacija. Za ovu mi je trebalo, bar što se tiče samog tehničkog dijela, desetak pa i više dana konstantnog rada", kaže Lazić za "Nezavisne".

S druge strane, kako kaže, kada je u pitanju sam sadržaj aplikacije, tu je već trebalo istraživati...

"Radio sam u saradnji s Planinarskim klubom 'Očauš', a oni su mi pružili veliku podršku kako bih osmislio pitanja. Ustupili su mi mnoštvo literature", ističe Lazić.

Objašnjava da aplikacija "Planinarska obuka" na moderan način vrši obuku planinara i ljubitelja prirode za bezbjedan i adekvatan boravak u prirodi.

"Ona je zamišljena kao kviz aplikacija sa nekoliko kategorija, odnosno obuka. Trenutno su dostupne obuke iz planinarenja, kampovanja i prve pomoći, a biće ih još. Ove obuke su u formi kvizova koje korisnici prolaze i stiču nova znanja o prirodi i boravku u prirodi", kaže Lazić.

Pored kvizova, kako kaže, aplikacija ima i 27 različitih mapa planinarskih staza u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori koje se mogu preuzeti u formatu slike ili GPS traga.

Opisujući aplikaciju on ističe da se svaki kviz sastoji od 10 pitanja gdje svako ima samo jedan tačan odgovor, a nakon odgovora korisnicima se prikazuje objašnjenje koje daje dodatne informacije o toj temi.

"Svaki tačan odgovor nosi jedan bod, a korisnici se mogu takmičiti i s ostalim ljubiteljima prirode. Svoj rang mogu naći u rang-listi takmičara", kaže Lazić.

Prema njegovim riječima, ova aplikacija poziva sve na boravak u prirodi, ali na način da on bude siguran i adekvatan.

Osim toga, on ističe da će aplikacija promovisati turizam na našim prostorima i doprinijeti promociji planinarenja kao sporta. Ova aplikacija se već nalazi na Google Play prodavnici i potpuno je besplatna.

Lazić iza sebe već ima iskustvo, a do sada je napravio četiri aplikacije.

"Jedna od njih je brzo čitanje, od prije dvije godine, zatim 'Maturant' od prošle godine. Pored toga, imam još dvije aplikacije: jedna od njih je za očevu kompaniju koja prikazuje modele ograda u realnom okruženju, i to je zaista zanimljiva i sofisticirana tehnologija", rekao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije